Elevene hennes får gode karakterer av lærerne, og det er vel fortjent, mener rektoren. Beviset ser man på eksamen. Mange går opp i karakter.

— Dette viser at vi ikke gir ved dørene, men at elevene fortjener de gode karakterene, sier Grønstøl.

Avgangselevene ved byens grunnskoler får bedre karakterer enn landsgjennomsnittet.

På Hop skole triller lærerne toppkarakterer på løpende bånd. Grønstøl er særlig imponert over hvor flinke elevene er blitt til å ta ordet i klassen.

Sterke i muntlig

— Elevene kvier seg ikke for å stå frem lengre. Dette ser vi også på muntlig eksamen. Snittkarakteren i år var på sterke 4,67, sier Grønstøl.

— Så elevene i Bergen har det i kjeften?

— Ja, men også i hodet. Dette er noe elevene blir oppmuntret til gjennom dagens undervisning. Ansvar for egen læring og bruk av PC er viktig på skolen, sier rektoren.

Men Bergen havner bare midt på treet blant kommunene i Hordaland. Granvin herad troner på topp med et avgangssnitt på 4,45 i fjor.

Ordfører, skolesjef og rektor ved kommunens eneste ungdomsskole jubler over tabelltoppen. På landsbasis er Granvin helt opp på 4. plass, med 424 kommuner etter seg på listen.

Små kull gir store utslag

Men ordføreren vegrer seg for å sammenligne Granvin med Bergen og andre større kommuner. I 2007 ble bare 15 elever uteksaminert fra grunnskolen i Granvin.

— Små avgangskull gjør at Granvin kan svinge mye på slike statistikker. 2-3 kjempeflinke elever gir store utslag i statistikken, sier ordfører Jan Ivar Rødland.

Rektor Arnulv Ringheim er evig takknemlig overfor de 15 elevene som nå setter kommunen i godt lys. God publisitet gir mersmak, men lærerne skal ikke bli snillere av den grunn, forsikrer rektoren.

— Vi jobber seriøst og bruker den samme vurderingsskalaen som alle andre. Det er elevene som skal gjøre jobben, sier Ringheim.