Jubelen stod i taket på Kristelig Folkepartis valgvake på SAS-hotellet på Bryggen i går. Tidlig på kvelden ble det klart at Ingebrigt Sørfonn og Anita Apelthun Sæle får med seg bergensordfører Ingmar Ljones med på laget.

Dermed må partikollega i bystyret, Kristian Helland (54), belage seg på å overta ordførerkjedet i Bergen.

Gratulerte hverandre

Litt før midnatt kunne avtroppende og påtroppende ordfører gratulere hverandre med nye og krevende politiske verv. Og begge smilte fornøyd etter at det ble avklart at KrF klarte målet om tre stortingsrepresentanter fra Hordaland.

— Jeg gleder meg veldig, selv om det er krevende og ikke minst spennende å ta over etter en så erfaren og dyktig ordfører som Ingmar Ljones, og før det Anne-Grete Strøm-Erichsen. Ordførervervet er jo også en viktig oppgave, og jeg lover å stå på for byen, sier Helland, som må ta permisjon som studiesjef ved Norsk Lærerakademi for å bli heltidspolitiker.

I Bergen bystyre er han mest kjent som skolepolitiker, der han blant annet har vært leder av det tidligere skolestyret.

Lav kjendisfaktor

— Er du godt nok kjent for byens befolkning?

— Noen mener nok at jeg ikke har høy nok kjendisfaktor. Men bergenserne får vente litt, så kan vi jo gjøre noe med det etter hvert. Politisk er i alle fall dette et stort hopp for meg, og jeg vil trenge all den politiske erfaring jeg har bygd opp, sier Helland.

Litt stusslig

Ingmar Ljones synes det blir litt stusslig å forlate ordførerkontoret i Bergen rådhus.

— Det har vært fantastiske år som ordfører. Det skjer mye spennende i Bergen, man får stor kontaktflate og møter mange mennesker. Så det vil jeg savne. Men samtidig blir det spennende å få nye politiske utfordringer. Jeg stiller jo som nykommer på Stortinget. Jeg må lære meg Stortingets rutiner, men tror jeg kjenner mange av sakene godt ý saker som blir viktige for både Bergen og landkommunene, sier Ingmar Ljones.

SKIFTER BEITE: Kristian Helland (t.v) blir ny ordfører i Bergen etter at Ingmar Ljones (t.h) nådde målet og ble KrFs tredje stortingsrepresentant fra Hordaland. FOTO: KNUT EGIL WANG