Vann blandet med spon av metall er en kraftig cocktail. Bergen brannvesen kan spyle et hull i både tre, betong og stål med blandingen.

— Om vi ikke kommer til på annen måte, kan vi lage et hull og spre vanntåke i rommet innenfor på bare noen sekunder, sier Gudmund Konglevoll i brannvesenet.

Den kraftige strålen er en del av utstyret på brannfolkenes siste anskaffelse, den minste brannbilen i byen.

På plassen utenfor Hovedbrannstasjonen er det satt opp vegger av tre, betong og stål. Treveggen gjennombores på bare noen få sekunder. Stålplaten, som er én centimeter tykk, holdt stand i tyve sekunder før vannet fosset igjennom.

Minibrannbil

54 centimeter er i mange sammenhenger ikke stort. Når det kommer til bredden på en brannbil, teller imidlertid hver eneste centimeter. Ifølge brannsjef Johnny Breivik er det ikke alltid en dans på roser å kjøre utrykning gjennom Bergens mange trange gater og smau.

Det var en tydelig stolt Breivik som mandag presenterte en mulig løsning på det problemet. Brannvesenets nye øyensten, Fremskutt enhet.

— Dette er den eneste av sitt slag i verden, så vidt meg bekjent. Den er spesialutviklet for Bergens behov, og vil sørge for langt større fremkommelighet enn før, sier Breivik.

Raser gjennom smau

Brannvesenets siste millioninvestering er nemlig over en halv meter smalere enn tradisjonelle røde utrykningskjøretøy. For å vise fordelen ved dette i praksis, ble Bergens Tidende tatt med på fremvisning i en av byens smaleste gater.

Like etter at Markeveien er blitt til Klostergaten, skjærer brannvesenets nyervervelse brått til venstre. Gaten den entrer hadde vært avskrekkende nok på sykkel. At det isteden er en brannbil som brannmann Tommy Kristoffersen stødig manøvrer nedover brosteinene, er til å begynne med vanskelig å innse. Det er så trangt at han må slå inn sidespeilene.

— Vi tar det litt rolig nå, men hadde det vært alvor ville vi ikke vært like forsiktig. Vi kan rase gjennom Knøsesmauet med denne her, det er ingen problem, sier Kristoffersen.

Den erfarne brannmannen har selv vært med i utviklingen av det nye vidunderet. Fordelene ved kjøretøyet er mange, og Kristoffersen mener spesielt områder rundt Skansen og i Sandviken vil kunne nyte godt av Fremskutt enhet.

— Jeg har selv kjørt i disse områdene og opplevd at trange gater og feilparkeringer har gjort fremkommeligheten vanskelig. Nå er vi langt bedre rustet i slike situasjoner, noe som vil føre til at vi raskere kan starte slukningsarbeidet, sier Kristoffersen.

- Skikkelig snadden

Forbipasserende sperrer opp øynene. En dame går så langt som å gnikke seg i dem. Hun kan knapt tro hva hun ser. Kristoffersen forklarer henne at kjøretøyet skal gjøre det enklere å slukke branner i trange gater og smau. Else-Marie Hjortland, som damen heter, blir henrykt.

— Jeg bor selv på Nordnes, og der finnes det mange lignende gater. Dette kan bidra til at vi er tryggere hvis en brann først skulle ta til i området, sier hun.

Utseendet var det heller ikke noe å si på, ifølge Hjortland.

— Den var jo skikkelig snadden i tillegg!

Hva synes du om mini-brannbilen? Si din mening i kommentarfeltet!

minibrannbil.jpg
Ørjan Deisz
Brannvesenet spyler seg gjennom vegger. Vann blandet med spon av metall.
Ørjan Deisz