Etter flere år med krokodiller og andre kryp satser Akvariet igjen tungt på fisk. Byggingen av den nye haitanken er godt i gang, og 15. februar skal den åpnes for publikum.

— Vi har bestilt haier. Det blir fire stykker av typen blacktip reef shark, eller svarttippet revhai, sier driftsleder Espen Hansen.

Når tanken åpner, vil det være en glasstunnel rett gjennom tanken. Der kan du gå og se haiene svømme forbi.

Kan bite

Revhaiene, Carcharhinus melanopterus , blir inntil to meter lange. Selv om de ser skumle ut, er det ikke regnet som særlig farlige for folk. Akvariet tar likevel ingen sjanser.

— De har skarpe tenner, så hvis de biter, river de deg opp. Det vil ikke bli mulig å stikke fingrene inn i tanken, sier Hansen.

— Dere hadde en uheldig episode med en krokodille for en stund siden. Er dere helt sikre på at haiene ikke kan hoppe ut og bite folk?

— Ja. Den eneste inngangen til tanken er i røktergården, og den vil være dekket med et nett. Haiene kan ikke hoppe ut, sier Hansen.

Han regner med at haiene vil være på plass i god tid før åpningen. Det nederlandske firmaet De Jong skal frakte dem i spesialbygde tanker til Bergen. Haiene som skal til Bergen, er født og oppvokst i et annet akvarium.

Småfisk som naboer

Andre fisk skal bo i tanken sammen med haiene.

— Det blir trist for barna, hvis haiene spiser småfiskene?

— Vi skal lage godt med gjemmesteder for dem, med kunstige korallrev. Haiene skal mates av oss, sier Hansen.

— Hva spiser de?

— Akkar, sild, brisling og slikt, sier han.

Har noen haier fra før

I tillegg til revhaiene og småfiskene, skal det bo såkalte bunnlevende hai i tanken.

— Vi har noen her som vi har klekket ut, av typene nurse shark og bamboo shark, sier driftslederen.

Fiskene skal svømme rundt i vann med en temperatur på mellom 20 og 25 grader. Deilig badevann, med andre ord, selv om bading blant haiene neppe er å anbefale.

— Vi gleder oss veldig til haiene kommer, sier Hansen.

  • Les mer om haitunnelen på Akvariets hjemmeside.Hva synes du om Akvariets nye satsing? Skriv gjerne noen ord i feltet under!