Detaljene om saken, som fortsatt er under etterforskning, kom frem under en annen rettssak mot to litauere som er tiltalt for innførsel av 35,5 kilo amfetamin til Norge.

Slo til raskt

4. september i fjor gikk bergenspolitiet til aksjon mot de to Sotra-mennene.

I lengre tid hadde politiet spanet på dem. De var mistenkt for å være hovedmenn og mottakere av store mengder amfetamin som ble sendt fra Litauen til bergensområdet.

Politiet i Litauen hadde beslaglagt flere titalls kilo amfetamin kort tid før de to ble tatt av bergenspolitiet.

— Vi mener amfetaminet skulle til dem. Vi fryktet at de skulle skjønne at de allerede var avslørt, og hvor godt politiet fulgte med på narkotrafikken. Derfor valgte vi å pågripe dem raskt, i frykt for at de skulle gå under jorden og begynne å ødelegge bevis, sier Sylvia Myklebust. Hun er politiadvokat ved seksjon for organisert kriminalitet ved Hordaland politidistrikt.

POLITIADVOKAT Sylvia Myklebust (oppreist) er påtaleansvarlig i den store narkotikasaken.
Odd Mehus (ARKIV)

Nekter skyld

Advokat Aasmund Sandland er forsvarer for 40-åringen.

— Jeg har ingen kommentar, sier han.

Han ønsker heller ikke å si om hans klient innrømmer skyld etter siktelsen som knytter ham til flere titalls kilo amfetamin.

Jørgen Riple forsvarer 34-åringen.

— Min klient erkjenner kun skyld for et mindre parti amfetamin som ble funnet hjemme hos ham og på en annen adresse han har en perifer tilknytning til, sier Riple.

Fant telefon i bil

— Dette er den største amfetaminsaken noensinne i Hordaland når det gjelder mengde stoff. Også i norsk sammenheng er det en veldig stor sak. Vi mener vi har slått ut et nettverk som over tid har vært sentralt i å forsyne bergensområdet med amfetamin, sier politiadvokat Sylvia Myklebust.

I tillegg til penger og amfetamin, beslagla politiet en telefon som skal være sendt fra en navngitt person i Litauen til 34-åringen. Telefonen ble funnet i 40-åringens bil.

Da de slo på telefonen, begynte det å tikke inn meldinger som tydet på at telefonen ble brukt som kontaktpunkt for narkotikasalg fra Litauen til bergensområdet.

SMS-kontakt ledet til aksjon

9. september, fem dager etter at de to mennene var pågrepet og telefonen var beslaglagt, skal denne tekstmeldingen ha blitt sendt fra mannen i Litauen.

«Hello! Or recieved on your phone?»

Senere samme dag kom denne meldingen:

«Hello, this is my new number. How are you. I will be soon to you! OK?»

Dagen etter gikk bergenspolitiet til Statsadvokaten og ba om aksept for å inngå dialog med mannen i Litauen. Det resulterte i en stor politiaksjon under Askøybrua 24. september i fjor og opprullingen av det som politiet beskriver som en av de største narkotikasakene i Hordaland.

60.000 til 90.000

Politiet beslagla 21 kilo amfetamin. BT får opplyst at narkotikaen har en kilopris på mellom 60.000 og 90.000 kroner.

Politiet mener de to mennene har mottatt flere partier med amfetamin fra Litauen. Totalt er det snakk om 51 kilo som de må svare for etter siktelsene.