RUNE CHRISTOPHERSEN PAAL KVAMME

I dag får norsk politi etter alle solemerker bekreftet at det virkelig er den drapssiktede 35-åringen som ble pågrepet og fengslet fredag.

Politiet i Nederland har ikke villet gi noen opplysninger om hvordan Hashin ble tatt. Norsk politi har bedt nederlenderne om at detaljene holdes tilbake til den arrestertes identitet er endelig fastslått. Det ønsket ble oppfylt.

— Jeg kan bekreftet at han er pågrepet i Zwolle, og at han er satt i fengsel i nabodistriket Almelo, sier politiadvokat Els Jriesse i Zwolle.

Venner og familie i Zwolle

Den 35 år gamle somalieren Hassan Samriye Hashin, som er siktet for forsettlig drap på 19 år gamle Hedda Karterudseter ved Sogndal Folkehøgskule, ble ifølge nederlandsk politi pågrepet fredag ettermiddag.

Etter det BT forstår er det Hashins bruk av bankkort og mobiltelefon som har gjort nederlandsk politi i stand til å følge bevegelsene hans.

Med en befolkning på vel 100.000 mennesker, og et meget lite og oversiktlig sentrumsområde, er Zwolle ikke den letteste byen å stikke seg bort i. Byen har heller ikke noe stort afrikansk miljø.

Bykjernen er preget av vakre bygninger fra 1800-tallet, små allmenninger, og gamle bymurer. Hashin har imidlertid holdt hus i en av Zwolles mer belastete forsteder, ifølge TV 2.

35-åringen skal ha både venner og familie i Nederland, men det er uklart om konkrete personer er mistenkt for å ha holdt den drapsiktede somalieren skjult for myndighetene.

I dag blir han trolig fremstilt for varetektsfengsling. Deretter starter arbeidet med å få ham utlevert til Norge. Noe som kan bli en omfattende papirmølle - til tross for at Norge og Nederland har utvekslingsavtale.

Får advokat i dag

Skulle Hassan Samriye Hashin motsette seg utlevering fra Nederland, kan det nemlig går flere uker, kanskje måneder, før han er tilbake i Norge.

— Siktede vil få oppnevnt en advokat i Nederland, antakelig på mandag. Deretter må norske myndigheter fremme en formell utleveringsbegjæring, gjennom Utenriksdepartementet. Denne forlegges både siktede og nederlandske myndigheter. Hvis siktede motsetter seg utlevering blir det rettslig behandling i Nederland, sier advokat Brynjar Meling.

Etter mulla Krekar-saken kjenner Meling godt til både nederlandsk rettsvesen og utvekslingsavtalen mellom landene. Det er på bakgrunn av disse erfaringene at BT har tatt kontakt med Meling.

— Denne situasjonen er annerledes enn den med mulla Krekar, som aldri ble begjært utlevert fra Norge, men fra Jordan, sier advokat Meling.

- God rettssikkerhet

Han har positive erfaringer med det nederlandske rettsapparat.

— Nederland er en rettsstat på linje med Norge, med god rettssikkerhet, sier Meling.

— Hva hvis siktede motsetter seg utlevering?

— Jeg tviler på at det vil være utslagsgivende for utleveringen, men det tar jo gjerne lengre tid, sier Meling.

— Hvis han ikke motsetter seg utlevering, er det grunn til å tro at han vil være i Norge raskt, om få dager. Ellers kan det ta 2-3 uker, sier Meling.

— Er det noen potensielle hindre for at han blir utlevert?

— Hadde vedkommende vært en norsk statsborger, ville dette ha vært en strømlinjeformet affære. Det kan vanskeliggjøre situasjonen at han ikke er norsk statsborger, sier advokat Meling.

Først når Hassan Hashin lander i Norge, vil han få oppnevnt en forsvarer her i landet.

DRAPSSIKTET: Hassan Samriye Hashin.
DREPT: Hedda Karterudseter.