På en grusvei, med boligfelt i svart og grått på alle kanter, går Anders Batman Mjelle med sine tre barn på vei hjem fra barnehagen. I alle de flunkende nye husene som ligger langs veien bor det lekekamerater for Selma (6), Sindre (4) og Sebastian (2) Sundt Mjelle.

Nesten alle naboene er småbarnsfamilier, og snart kommer nok enda flere.

— Det er prosjektert flere hus rett der borte, sier Mjelle og peker bak en liten boligblokk.

I 2009 flyttet Mjelle med sin kone og sine to eldste barn fra Mo i Rana til Sædalen.

— Vi så på kartet og fant Sædalen som hadde passe avstand til jobb og til sentrum og var landlig, forteller Mjelle.

De flyttet usett til bydelen, men har ikke angret. Siden den gang har også Sebastian kommet til verden, som den første innfødte sædølen i familien.

Vokser i sør

Mange har gjort samme valg av bosted. Tall fra Hordaland fylkeskommune viser at fra 2007 til i år har folkeveksten i bydelen vært på hele 226 prosent. Det betyr at Sædalen er den grunnkretsen som i prosent har vokst mest i hele Hordaland.

Også områdene rundt merker en økning. I fjor økte Bergens befolkning med 3370 personer. Nær halvparten av veksten kom i de sørlige bydelene Ytrebygda og Fana, som vokste med henholdsvis 2,5 og 2,35 prosent.

Sædalen er blitt en bydel, men den har visse mangler.

Robert Jørgensen

Det betyr at Fana, regnet etter antall innbyggere, etter alt å dømme tar over Åsanes plass som Bergens største bydel til neste år.

Bydel med mangler

For dem som har bodd en stund i Sædalen, har den økende populariteten til bydelen vært svært tydelig. Robert Jørgensen har bodd der siden 1992.

— Sædalen har gått fra å være en liten bygd med en smal vei, til å ha blitt en trafikkmaskin med en stor vei og mange hus, sier Jørgensen.

Fra 2008 til 2011 var Jørgensen leder i Sædalen og Nattland velforening. Da var han opptatt av at ikke alle følger av folkevekst er like heldige.— Det er blitt mange nye hus. Men det har ikke blitt så mye mer enn det. Man sier Sædalen er blitt en bydel, men det er en bydel med visse mangler, sier Jørgensen.

Blant det han savner er fotballbane, samfunnshus, kirke og andre samlingssteder. Det er særlig tilbud til barn og unge han mener trengs.

Nord lærer fra sør

— Man kan alltid si at ting kunne vært gjort annerledes, men utbyggingen i Bergen sør har vært en planlagt utvikling, sier Filip Rygg (KrF), byråd for byutvikling, klima og miljø.

Rygg mener kollektivtilbudet er en hovedutfordring med veksten i sør, og foreslår å knytte større områder tettere opp mot Bybanen.

— Avstander skaper transportbehov, og et mål er å begrense transporten. Det betyr også at det i de ulike bydelene må det være en balanse mellom arbeidsplasser, boliger og offentlig tilbud, sier han.

I årene fremover er det ventet at mye av veksten i Bergen vil komme nord i Åsane og i Arna. Ifølge byråden har man lært av utbyggingen som fremdeles foregår i Ytrebygda og Fana.

— Blant annet skal vi være enda tidligere ute med å bygge ut skole, slik at dette er klart før storutbyggingen er ferdig, sier Rygg.

Blir værende

Tross noen mangler i Sædalen trives Mjelle og familien godt.

— For oss er naturen det viktige. Tilbudene for ungdom henger etter, men vi har små barn og da betyr det ikke så mye, sier han.

Derfor har familien Mjelle heller ingen planer om å flytte noen andre steder i Bergen.

— Vi synes det er fint her.

Hvor er det best å bo på Vestlandet? Si din mening i kommentarfeltet!