I foajeen ved Nykirkehjemmet i Bergen var den 39-årige norsk-uiguren i flere år kioskeier.

— Utrolig ekkelt. Det er så ubehagelig å få vite, sier Nina Storegjerde.

Hun er avdelingssykepleier ved Nykirkehjemmet på Nordnes i Bergen sentrum, og har jobbet ved hjemmet i en årrekke.

Her, i hjemmets førsteetasje, drev den terrorsiktede uiguren (39) kiosk i flere år.

Den lille kiosken var et kjent innslag i gatebildet for både aldershjemmets beboere, naboer og folk på vei til uteområdene på Nordnes. Kiosken finnes ikke lenger.

_Les også:

Bomben lå ikke hjemme_

Kiosknavnet

Den siktede 39-åringen er utpekt som hovedmannen bak terrorplanene der tre personer ble pågrepet torsdag denne uken.

— Heldigvis var det aldri noe truende oppførsel eller noe annet, sier Storegjerde.

Uiguren drev kiosken under sitt tidligere navn. Navnet ble skiftet i desember 2007. Også kiosken hadde navn etter eieren.

Også andre ved hjemmet husker den terrorsiktede mannen, men ønsker ikke å stå frem med navn. De forteller likevel om en «tynn og slank» person med sentralasiatiske trekk.

Mannen drev, etter det flere forteller, kiosken sammen med minst en annen. Også andre var innom og drev kiosken.

Kiosken er i dag en foajé hos Nykirkehjemmet, og er brukt som en vinterhage av beboerne.

Ifølge styreleder Åge Jensen var kiosken sist i drift i 2006, da kiosken ble gjort om til foajé. Driften ved kiosken lønte seg ikke.

Al Qaida-kontakt samtidig

— De som drev var leietakere hos oss, og jeg husket at vi sjekket om alle papirer var i orden. Det var de, sier Jensen.

Ifølge ham var driften ved kiosken etter hvert ikke helt til å stole på.

— Det var ikke alltid de var der. De klarte ikke å drive den, sier Jensen.

Uiguren skal ha bodd i Bergen fra 2000 til 2003.

Hans kontakt med terrornettverket al Qaida strekker seg ifølge tyske Der Spiegel tilbake til samme tidsrom, nemlig 2001–2002.

De tre personene, en uigur, en usbeker og en irakisk kurder, er siktet etter straffelovens terrorparagraf. De to siste har oppholdstillatelse i Norge, mens uiguren er norsk statsborger. Han innvandret til Norge i 1999.

Enkeltmannsforetaket hans ble oppført i Brønnøysundregistrene allerede i desember året etter, i bransjen «kioskhandel med bredt vareutvalg».

Driftsselskapet bak norsk-uigurens kiosk hadde i en periode tre ansatte, ifølge offentlig tilgjengelige opplysninger.

Sjokkert menighet

BT fikk i går kveld ikke kontakt med Carl Konow Rieber-Mohn, forsvareren til norsk-uiguren.

Kioskinnehaveren selv meldte flytting til Sarpsborg i 2003. Fra 2007 til høsten 2009 bodde han og konen hans i annen etasje i huset til pensjonisten Mohammad Nazar. Han er sekretær i den lokale moskeen.

Selv bor sekretæren et annet sted i Sarpsborg.

Nazar sier til Aftenposten at han aldri hadde trodd om norsk-uiguren at han planla terror. Han har hatt kontakt med ham i forbindelse med innkreving av husleie og når han har kommet for å be i moskeen.

— Han virket som en snill mann. Jeg tenkte ikke han kunne lage bomber. Det er jo helt forferdelig. Man kan ikke komme til Norge og legge slike planer, sier Nazar.

Alle endret navn

Alle de tre terrorsiktede har forbindelse til moskeen i Sarpsborg. Nazar forteller at folk han har møtt i menigheten er sjokkert over pågripelsene.

Også den irakisk-kurdiske siktede bodde i byen til 2005. I nabobyen Fredrikstad, bodde den usbekiske siktede fra 2006 til 2009. Tidligere bodde han i Råde, også det i Østfold.

De siste årene har alle tre også endret navn. Felles er at alle tre har fått mer vestligklingende navn.

Særlig den uiguriske mannen er sett i nær tilknytning til sentrale personer i al Qaida. Blant dem er Saleh al-Somali, som skal ha stått bak flere av terrorplanene rullet opp i Storbritannia, USA og Norge de siste ukene. Al-Somali ble trolig drept i et amerikansk droneangrep i fjor.

Ifølge flere utenlandske aviser deltok den uiguriske siktede vinteren 2008–2009 på treningsleir i Waziristan i Pakistan. Området er regnet som det pakistanske talibans hjemmearena.