Klokken nærmer seg midnatt, 12. januar i fjor. To menn kommer ut av femstjernershotellet Jumeirah i den fasjonable bydelen Kensington i London. Mennene smiler, utveksler noen ord og skiller lag.

Den laveste av dem er en 32 år gammel norskpakistaner. Han er etterlyst av oslopolitiet, og har de siste årene levd en slags inkognitotilværelse i Belgia, Marokko, Storbritannia og Dubai.

Han setter seg inn i en Bugatti Veyron, en bil forbeholdt de aller rikeste, med en utsalgspris på rundt 10 millioner kroner.

Den andre mannen, en bergenser (34), blir stående noen minutter før også han forsvinner. Han skal hjem til samboeren i Åsane, hvor han vokste opp.

Det de to mennene ikke vet, er at spanere fra britiske Scotland Yard, på oppdrag fra kolleger i Bergen, har tatt bilder av dem før og etter møtet. De vet heller ikke at et annet spanerteam har lyttet til hvert eneste ord som ble ytret under det timelange møtet mellom de to, inne på hotell-restauranten.

Og de vet ikke at politiet i Bergen fire måneder senere vil sprenge den største hasjligaen Vestlandet noensinne har sett. En sak som omfatter innførsel av 350 kilohasjtil en gateverdi på opp mot 35 millioner kroner, og som har forgreininger til Tyskland, Spania, Belgia og Dubai.

Et ubeskrevet blad

Det første frøet blir sådd i september 2011. Da kommer etterforskere ved seksjon for organisert kriminalitet i Bergen over nye, interessante opplysninger mens de avlytter en person som er mistenkt for narkotikaforbrytelser.

De går til sjefen sin, politioverbetjent Jørn Solsvik, med følgende beskjed:

En mann de ikke tidligere har vært oppmerksomme på, synes å være sentral i en ny organisasjon som forsyner Bergen medhasj. Dette er den 34 år gamle Åsane-mannen. Politiets teori er at han står bak omsetning av større mengder cannabis, som blir videresolgt i bolker på mellom 10 og 40 kilo til diverse underselgere.

Får klarsignal

Han er et forholdsvis ubeskrevet blad for politiet. Han er ikke tidligere dømt for alvorlig narkotikakriminalitet, og har hatt det han selv har beskrevet som en normal oppvekst.

Etterforskerne får klarsignal til å jobbe videre, og etablerer straks et kjerneteam på fire-fem personer som de neste åtte månedene skal spane mot det nye miljøet. Flere av de mistenkte blir satt under telefonavlytting.

To navn peker seg ut som sentrale tidlig i etterforskningen: Norskpakistaneren med tilhold i London, samt Åsane-mannen.

Politiet tror han over tid har posisjonert seg som aktør i hasjmarkedet i Bergen, og på den måten kommet i kontakt med norskpakistaneren, som bodde en kort periode i Bergen før han flyttet til Oslo tidlig på 2000-tallet.

Møtes under bro

I månedene frem mot jul 2011 er Åsane-mannen svært aktiv. Han gjennomfører flere møter med underselgere på avsidesliggende parkeringsplasser ute i bydelene, eller under Puddefjordsbroen. Store pengebeløp blir overlevert.

MØTTES UNDER BROEN: Bergenseren innførte 250 kilo hasj til Bergen, og solgte dette videre i bolker på mellom 10 og 40 kilo til diverse underselgere. Et populært overleveringssted var her, på en parkeringsplass under Puddefjordsbroen. Spanere fra bergenspolitiet overvåket flere av disse møtene
Helge Skodvin

Bager medhasjskifter hender. Politiets spanere følger med på flere av disse møtene. På trygg avstand observerer de hva som skjer, og hører nesten hvert ord som blir sagt.Men hvor kommer hasjleveransene fra?

Svaret finner politiet idet de blir oppmerksomme på en tredje person, en 37-åring fra Bergen, som vokste opp sammen med hovedmannen.

Meningsløse bilturer

Han gjennomfører flere tilsynelatende meningsløse bilturer fra Bergen og østover i løpet av høsten 2011, hvor han kjører frem og tilbake samme dag. Politiet mistenker at formålet med turene til hovedstaden er å hentehasji bytte mot kontanter, og følger etter kureren på flere av disse turene i månedene frem mot jul.

Politiet opptrer varsomt, og holder seg på trygg avstand. De vil for alt i verden ikke blåse en etterforskning de allerede har lagt ned store ressurser i.

I januar 2012 får etterforskerne vite at Åsane-mannen er på vei til London for å møte norskpakistaneren, som koordinerer innførselen avhasjfra Nord-Afrika, gjennom Europa og til Norge. To spanere tar derfor turen over til den britiske hovedstaden, men gir spaneroppdraget til sine britiske kolleger i Scotland Yard.

Månedsomsetning: Tre mill.

Møtet på luksushotellet blir tatt opp på bånd, filmet og fotografert.

Politiet kan derfor med overbevisning notere seg innholdet i det timelange møtet. De to hovedmennene gjennomgår blant annet i detalj hvor mye de har tjent på virksomheten siden starten i august 2011: Minst 250 kilohasjer på dette tidspunktet blitt innført til Bergen, trolig fra Marokko, via flere europeiske land og til Norge.

Med en salgspris i Bergen på mellom 35.000 og 65.000 kroner pr. kilo til underselgere, utgjør omsetningen trolig opp mot tre millioner kroner i måneden.

Duoen legger planer for fremtidige innførsler, diskuterer hvordan utbyttet skal investeres, samt hvordan den etter hvert voksende kontantstrømmen skal hvitvaskes i Dubai.

De to hovedmennene blir avslutningsvis enige om at Åsane— mannens 37 år gamle barndomskompis i løpet av de nærmeste dag-ene skal kjøre til Oslo for å hente 100 kilohasj, den hittil største enkeltforsendelsen.

Stille uker

På dette tidspunktet har ikke bergenspolitiet beslaglagt et eneste gram eller inndratt en rød øre fra omsetningen. I stedet venter de tålmodig på at 37-åringen skal sette seg i bilen. I mellomtiden planlegger politiet en aksjon i Oslo. Oslopolitiet får ansvaret for å slå til etter overleveringen de vet vil komme.

Men ukene går uten at noe skjer, og uten at politiet helt skjønner hvorfor det drøyer.

Så, om kvelden 31. mars, legger 37-åringen i vei mot hovedstaden.

Manøveren kommer nærmest ut av intet, og uten at politiet er helt forberedt. To spanere fra Bergen legger seg på hjul, og får til slutt kontakt.

Samtidig ringer spanerne sine kolleger i oslopolitiet. Nå må den lenge planlagte aksjonen iverksettes i raskt tempo.

Slår til i Oslo

Kureren har ingen anelse om hva som skal skje når han tidlig om morgenen 1. april svinger sin eldre varebil inn på en godsterminal ved Alnabru. Ikke lenge etter dukker det opp et tyskregistrert vogntog. Fire grå søppelsekker lastes over i varebilens bagasjerom, før kureren setter seg i bilen og kjører vestover igjen.

Men han kommer ikke langt. Minutter senere slår politiet til. Først mot tyskeren, som har lagt seg til å sove da mannskaper fra den nasjonale beredskapstroppen slår til. Bergenseren blir tatt ved en bensinstasjon ikke langt unna overleveringsstedet. Han har 100 kilohasji bagasjerommet, til en samlet gateverdi på rundt ti millioner kroner.

Nå må politiet smi mens jernet er varmt.

Pågripelser i Bergen

I dagene som følger blir flere personer pågrepet. Åsane-mannen og hans samboer blir tatt i sitt eget hjem i Bergen. Samboeren sjekkes imidlertid raskt ut av saken. Hun har ikke visst noe om det som har foregått.

To menn med tamilsk bakgrunn blir tatt i Oslo de påfølgende ukene. De har vært rene pengekurerer. Den ene av dem har tatt imot minst 4,6 millioner kroner fra Åsanemannen, mener politiet.

Den andre har foretatt reiser frem og tilbake til skattepara-diset Dubai, og overlevert tilsvarende pengebeløp til norskpaki-staneren, som oppholder seg mye der og i Storbritannia.

Storfisken glipper

Omtrent samtidig slår britisk politi til mot en adresse i London. Der forventer de å finne norsk-pakistaneren. Men han er sporløst borte.

Politiet mistenker at han kan ha blitt varslet, til stor frustrasjon for etterforskerne ved seksjon for organisert kriminalitet i Bergen.

Den åtte måneder lange etterforskningen har gått nærmest helt etter planen, men nå kan en av de største fiskene ha sluppet unna.

Tatt i trafikkontroll

Først ett år senere, i mai i år, blir han stanset i en tilfeldig trafikkontroll i London.

Da han presenterer totalforfalskede ID-papirer, fatter politipatruljen mistanke. Etter å ha avslørt hans virkelige identitet, finner britene ut at han er etterlyst av norsk politi.

Norskpakistaneren sitter fortsatt fengslet i Storbritannia, men er begjært utlevert til Norge. Politiet håper han vil bli utlevert i tide til rettssaken mot de seks, som er berammet til oktober.

Han har enn så lenge ikke forklart seg for politiet.

BUGATTI: Luksusbilen den norskpakistanske hovedmannen disponerte i London. Britiske Scotland Yard monterte GPS-sporing på minst ett kjøretøy. Slik hadde de full kontroll over hvor han beveget seg.
Scotland Yard