Den 53 år gamle kvinnen er pekt ut som hovedpersonen i bergenspolitiets bordelletterforskning. Kvinnen er siktet for menneskehandel og organisert kriminalitet, men ennå ikke pågrepet.

Bergens Tidende kan i dag avsløre hvor 53-åringen har holdt til mens andre thaikvinner har drevet massasjestudioet hennes i Norge. Kontrastene mellom kvinnens nybygde enebolig i Thailand og kjelleren i Nikolaikirkeallmenningen kunne knapt vært større.

Størst i nabolaget

Helt nordøst i Thailand, nesten 500 kilometer fra hovedstaden Bangkok, ligger byen Buriram. Drøye 70 kilometer fra byen ligger den lille landsbyen Bankraut. Her bor 53-åringen sammen med familien sin.

Da BT kom til Bankraut i går, fikk vi se en villa som ruvet i terrenget. Den siktede kvinnens bolig skilte seg markant fra skurene og trebebyggelsen i området. Bygningsarbeidere jobbet med å ruste opp det to etasjer høye huset. Vegger og gulv var kledd med mønstrede fliser. Fra en enorm veranda kan kvinnen se bort på naboene som sover på jordgulv.

I nabolaget visste mange hvem den 53-årige kvinnen var, men hadde ingen kunnskap om de alvorlige anklagene som er rettet mot henne på den andre siden av jordkloden. Det var imidlertid ingen hemmelighet at hun drev næringsvirksomhet i Norge.

— Hva gjør hun når hun er i Thailand?

— Ingenting.

— Har hun ikke egen forretning?

— Nei, hun lever på pengene hun tjener på sin restaurant og sine massasjestudioer i Norge, sier forretningsmannen Suban i Bankraut. Han driver et forsikringsselskap og kjenner den 53 år gamle kvinnen.

Sjekker økonomien

Det var tirsdag denne uken politiet gikk til aksjon mot lokalene til Wat Po i Bergen. Massasjestudioet og flere andre leiligheter ble ransaket. Totalt ble ni personer pågrepet i Bergen, Oslo og Göteborg.

Den 53 år gamle kvinnen er innehaver av Wat Po i Bergen. Wat Po-lokalene var tidligere brukt som arkiv for en bank. Husleien var 9000 kroner måneden og kvinnen var en punktlig betaler.

Politiets teori er at 53-åringen sammen med den 38 år gamle innehaveren av massasjeinstituttet Ituk i Oslo, skal ha samarbeidet om prostitusjonsvirksomhet. Thailandske kvinner skal ha reist mellom byene for å selge sex.

Etterforskerne bygger mye av saken på forklaringen til én prostituert kvinne som selv meldte seg for politiet i Bergen. Hun mener hun ble tvunget til å selge seg i begge byer.

Etter det BT erfarer er nå politiet i gang med å sjekke økonomien til de to instituttinnehaverne. Etterforskerne tror flere hundre tusen kroner skal ha tatt veien fra Norge til Thailand.

Spørsmålet er om det er sex-penger fra Bergen som nå brukes til å bygge hus i Thailand.

Beskjeden inntekt

Den 53 år gamle innehaveren av Wat Po har tilsynelatende hatt beskjedne inntekter de årene hun har bodd i Norge. I fjor hadde hun en likningsinntekt på bare 25.000 kroner. Årene før har den vært noe høyere.

Eiendomsmegler Danai Thanairrungroj slår opp øynene når han ser bilder av 53-åringens hus i Thailand. Han anslår prisen på 53-åringens bolig til å ligge på rundt 2,5 millioner thailandske bath.

Det tilsvarer cirka 500.000 norske kroner - mye penger i et land der en ansatt i serveringsbransjen gjennomsnittlig tjener en snau tusenlapp i måneden.

— Men det er fordi den ligger så langt utenfor sentrum. Hadde den ligget her i Buriram City hadde den trolig hatt en verdi på mellom fem til syv millioner bath, mener Danai Thanairrungroj.

Svært få thailendere har råd til slike boliger. Selv selger Danai de fleste av sine boliger til personer fra Europa som har slått seg ned i Thailand.

- Reist til Norge

Om kvinnen ikke frivillig kommer til Europa, kan det ta lang tid før politiet får avhørt henne. Utleveringsprosedyrene mellom Norge og Thailand er kompliserte og tidkrevende.

Tidligere denne uken snakket BT med 53-åringen på telefon. Hun stilte seg da uforstående til siktelsen mot henne.

— Jeg er ikke hallik eller menneskehandler, sa kvinnen.

I går prøvde Bergens Tidende flere ganger å få kontakt med 53-åringen. Hun svarte ikke på telefon. Håndverkerne som jobbet med villaen hennes, fortalte at kvinnen var på vei til Norge.

BT fikk i går ikke kontakt med advokat Bente Oftedal Roli, som skal representere 53-åringen.

Suban, bekjent av siktet 53-åring

Robert S. Eik
Robert S. Eik