250 passasjerer måtte evakueres i all hast ved Hallingskeid etter det tok fyr i et 200 meter langt snøoverbygg rundt klokken 10 torsdag.

Brannen spredte seg raskt til toget fra Bergen. Hele morgenekspressen med åtte vogner står igjen utbrent på Hallingskeid. Signaturtoget kjørte inn i overbygget og klarte ikke å rygge ut igjen.

Passasjerene fraktes tilbake til Bergen. Bergensbanen er fortsatt stengt mellom Myrdal og Finse, og vil ikke åpne i dag.

Brannen er nå slukket, og ingen ble skadd.

— Bergensbanen vil bli stengt i hele dag mellom Myrdal og Finse, sier Inge Hjertås i Jernbaneverket til bt.no.

Ikke oversikt

— Det er usikkert når trafikken kan gjenopptas på strekningen, fordi vi ennå ikke har oversikt over skadene. Det blir nok en bussetappe en periode, men hvor lenge blir bare spekulasjoner. Jeg er også usikker på om NSB vil sende tog østfra til Finse, om de stopper ved Geilo eller hva. Flåmsbanen og trafikken til Myrdal er ikke direkte berørt, sier Hjertås.

Han kan allerede nå slå fast at skadene vil ha millionomfang.

— Bare på overbygget er det snakk om millionskader. Dessuten er kontaktledningsanlegget ødelagt, kabler til fjernstyring og lignende må vi anta er skadet, og kanskje må vi skifte både sviller og skinner, sier Hjertås.

— I tillegg kommer skadene på togsettet fra NSB.

Alle vognene er rammet av brannen.

— Det kommer til å ta tid til å bygge snøoverbygget opp igjen. Heldigvis i avslutningen på vinteren og ikke starten. Da har vi forhåpentligvis en god sommer på oss. Det vil være mulig å kjøre tog der når utbedringer er utkjørt, sier Jernbaneverkets pressetalsmann, Harry Korslund, til bt.no.

NSB usikker

Pressevakt Erik Lødding i NSB har ennå ikke full oversikt over de trafikale konsekvensene. Skadeomfanget på toget tør han heller ikke si noe om.

— Det er usikkert hvor lenge vi må holde stengt på strekningen. Vi jobber med å skaffe alternativ transport til passasjerer som skal reise, sier Lødding.

Han sier det er litt usikkert hvilke tog som vil gå - og hvor langt - og ber passasjerer følge med på NSBs hjemmesider for oppdatert informasjon.

- Stemmer det at toget skal kjøre gjennom når det oppstår brann i en tunnel? Hvorfor skjedde det ikke her?

— Spørsmålet om hva som er skjedd, får vi ta senere. Havarikommisjonen er på vei. Vi fokuserer på å få passasjerer trygt hjem, sier Erik Lødding.

- Vi lurer bare på om normal prosedyre er fulgt?

— Vi ønsker ikke å noe si mer av hensyn til Havarikommisjonen.