Det var lite folk med spader, men enorme mengder snø å se i Myrkdalen onsdag ettermiddag. Nesten alle hyttene hadde fortsatt et tykt lag av snø, tyngende oppå seg, og det var så godt som ingen hytteeiere å få øye på.

På bakken rundt ligger det minst to meter snø, ifølge BTs fotograf på stedet.

Har varslet hytteeiere

— Det er rimelig heftig her oppe. Mye er nedsnødd, og lastebiler kjører i skytteltrafikk for å få snø vekk fra der det ikke skal ligge, sier Harald Haaland, administrerende direktør i Myrkdalen Fjellandsby.

Han er selvsagt fornøyd med at det kommer mye snø og ligger an til en lang skisesong, men vedgår at det er utfordrende når det kommer så mye på en gang som det gjør nå. Nylig fikk Myrkdalen 1,20 meter snø på et døgn.— Den offisielle måleren vår på toppen av bakken står på 3,40 nå. Det er uvanlig så tidlig i vintersesongen, sier han.

Mange hytteeiere leier ut via Myrkdalen Fjellandsby. Haaland sier at selv om firmaet ikke har ansvar for hyttene, har de måttet sende ut et varsel til hytteeiere om at de må måke takene fortere enn svint.

— Det er ikke bare lurt, det er helt nødvendig. Det er mange som er på grensen nå, sier han.

— Mange hytter bør måkes

Også på Kvamskogen er det mye snø. Torkjell Kjosås fra Kvamskogen vaktsentral sier det nå er 160 cm, og at snøen har maks tyngde.

— Den er gjennomvåt. Har du ikke måkt hyttetaket ditt allerede i vinter, bør du ikke sove godt om nettene nå, sier han.

Han sier mange hytter trenger å måkes, både nye og gamle.

— Snøen er så tung nå at det er farlig for nye hytter også om du ikke måkte i julehelgen. For de som har gamle hytter, men allerede har måkt, kan det være nødvendig å gjøre det igjen.

Kjosås peker på at uværet i helgen som var, gjorde at snøen har fordelt seg ujevnt. Mens noen har fått all snøen blåst av, har andre fått ekstra mye.

— Noen har og mye snø på en side, så de får skeivbelastning. Det er det skumleste som er, sier Kjosås.

- Få ræven i gir

Ole Irgens, kommunikasjonssjef i forsikringsselskapet Tryg, er svært bekymret over at folk ikke måker takene på hyttene sine.

— Folk må få ræven i gir og komme seg opp og måke. Nå er det meldt regn til natten og i morgen, så nå blir snøen enda tyngre. Det er bedre å ta en fridag nå, enn å risikere å finne hytten som ruin neste gang du skal til fjells, sier han.

TUNGT: Bare 50 cm snø på taket av gamle hytter kan være kritisk, ifølge kommunikasjonssjef Ole Irgens i forsikringsselskapet Tryg. Her i Myrkdalen ligger det langt mer på hyttetakene.
Rune Sævig

Irgens mener at bare 50 cm tørr snø kan være kritisk for gamle hytter.

— Det tror jeg ikke de fleste er klar over. Vi er litt på tuppa nå, og venter på å få skademeldinger på hytter, sier han.

Irgens sier også at folk kan få problemer med forsikringsselskapet dersom de får en skade og det har vært helt klart at de burde ha måkt.

— Det som står i forsikringsvilkårene er at man skal rydde taket. Bor man langt unna, er det ingen som forlanger at du holder det ryddig til enhver tid. Men bor du i Bergen og har hytte på Voss er det bare vel en time å kjøre, sier han.

Mer våt snø i vente

Statsmeteorolog Marit Funnemark ved Vervarsling på Vestlandet sier det ikke har snødd all verdens onsdag, men at det skal komme mer de neste dagene.

— I dag har det kommet mellom ti og tjue cm i Voss, men det ligger jo allerede mye snø. Det laveste snønivået vi har i kommunen er på Bulken, der det er 114 cm, sier hun.

Snøgrensen for morgendagen er på mellom 100 og 300 meter, noe som betyr at det meste av nedbøren vil komme som snø også da. Samtidig vil temperaturene trolig stige litt midt på dagen.

— Det gjør at snøen som kommer nok er ganske våt, sier Funnemark.

Torsdag er det også meldt mye vind i hele Hordaland. Dette kan gjøre at snø bygger seg opp ekstra mye, enkelte steder, påpeker meteorologen.

STORE SNØMENGDER: - Det er ikke bare lurt, det er helt nødvendig å måke hyttetakene nå, sier administrerende direktør Harald Haaland i Myrkdalen Fjellandsby.
Rune Sævig