• Redningsskøyten rakk ikke frem i tide. Seilbåten ble smadret mot moloen og sank.

Knut Aarekol (77) har vært og sett til båten flere ganger i dag. Den var grundig sikret på en båtlift som sto på kaien på Rød ved Fanafjorden. På flo sjø pleier båten å stå trygt festet nesten halvannen meter over sjøen.

— Knuste kaien som en slegge

Knut Aarekol og konen har hatt båten som sitt andre hjem siden 1977. Den har vært i bruk sommer og vinter i snart 40 år.

— Jeg har vært her nede i hele ettermiddag for å holde øye med båten. Ved 14-tiden var det veldig høy flo og kraftig sjø. Jeg så hele liften bli vridd skjevere og skjevere. Plutselig fikk sjøen tak og feide med seg hele liften og båten på havet.

Et øyeblikk vurderte 77-åringen som sto like ved å hoppe om bord for å forsøke å redde skuten.

— Men da hadde jeg nok ikke kommet opp igjen. Sjøen fikk tak og knuste kaien til pinneved som en slegge. Jeg sto i trappen og hadde ingen mulighet for å gjøre noe.

- Sjøen var så voldsom

Skuten er en Viksund Goldfish Motorseiler på 31 fot. Knut Aarekol har stelt med den i 37 år og innredet den selv. Den hadde nettopp fått ny motor og mye nytt utstyr.

— Den har vært mitt andre hjem i så mange år. Det var forferdelig trist og leit å se på.

Båten begynte å drive mot moloen. Aarekol varslet Redningsskøyten og løp rundt for å forsøke å redde båten.

— Vi forsøkte å holde den fra moloen. Men det var ikke mulig. Sjøen var så voldsom, og redningsskøyten nådde ikke frem i tide. Det siste jeg så, var at hele styrbordsiden ble knust.

— Den tok inn vann. Så sank den.

Aarekol har seilt både i Barentshavet og Svartehavet med skuten. Han har også rapportert til Bergens Tidende fra sine mange seilturer.

— Vi har vært ute i full storm. Det var forferdelig ekkelt. Men båten klarte det. Den tålte mye sjø, men å kollidere med en steinmolo - det tålte den ikke. Jeg har aldri opplevd at sjøen har vært så voldsom her.

SANK: Knut Aarekol måtte se at båten han har hatt i 37 år gikk til bunns i Fanafjorden i dag.
MARITA AAREKOL