— Nå er det blitt så galt at vi må vurdere om vi skal gjemme bort Heineken-boksene, sier flere fortvilte kjøpmenn til BT.

— Jeg hadde på følelsen at han ville komme hit, og jeg ble værende på jobb, sier Rema 1000-kjøpmann Trond Åge Andersen til BT.

Øl klokken 22

Torsdag kveld ved 22-tiden oppdaget han 35-åringen inne i butikken på Fjøsanger. Han gikk bort og stanset ham etter at mannen hadde plassert ølbokser og biff i handlevognen.

Politiet ble tilkalt og hentet 35-åringen på lageret i den store butikken.

— Han spurte om det ikke var lov å kjøpe øl, men det var to timer etter stengetid for ølsalg. Jeg er så inderlig lei dette. Vi bruker så mye ressurser for å følge med om han er hos oss, sier Andersen.

— Vi hadde en patrulje på stedet etter at vi fikk melding fra butikken klokken 21.58. En person var i ferd med å forlate butikken med biff og øl. Han ble dimittert etter at vi var der, sier Frode Kolltveit, operasjonsleder i Hordaland politidistrikt.

- Bil utenfor

I en rekke butikker i bergensområdet henger det store bilder av 35-åringen. Han er erklært strafferettslig utilregnelig og får gå selv om han tas gang på gang.

Kort sagt: Han er for syk til å settes i fengsel, men ettersom han ikke er til fare for seg selv eller andre, kan han ikke sperres inne på institusjon.

— I høst var han hos oss. Da fikk han med seg 8-10 brett med øl. Nå fikk vi heldigvis stoppet ham, sier Andersen.Han forteller at det sto en bil utenfor torsdag kveld, men at den forsvant. 35-åringen ble holdt igjen, men fikk gå etter at politiet hadde vært i butikken og snakket med ham på bakrommet.

- Kjøpte en banan

Flere kjøpmenn mener at han har medhjelpere med seg på raidene. Onsdag var samme mann i flere butikker i Bergen og på Sotra.

— Han kom til meg på ettermiddagen. Vi var blitt varslet fra kolleger i Åsane om at han hadde vært der. I butikken vår lesset han en handlevogn full med Heineken-bokser, men ble nok oppmerksom på at han var under oppsikt. Han satte vognen fra seg og forlot butikken, sier Hallgeir Hansen på Rema 1000 på Øyrane Torg.

— Han hadde en medhjelper med seg som sto utenfor og varslet, trolig på telefon, om at vi hadde oppdaget han. Han kjøpte en banan før han gikk ut, legger Hansen til.

- 10 brett borte

Trond Malvin Sporsheim driver Rema 1000 i Drotningsvik. Han forteller at han ble frastjålet 10 brett med Heineken sist tirsdag.

— Onsdag morgen oppdaget jeg at det var få Heineken-bokser i hyllene. Jeg gikk gjennom overvåkingsbildene, og ganske riktig. Bildene viste at han var inne i butikken hos oss tirsdag kveld ved 19.30-tiden. Øl for en utsalgspris på over 7000 kroner forsvant. Jeg blir fryktelig oppgitt og frustrert. Det må finnes en mulighet til å stanse mannen.

- Noe må gjøres

Trond Hope leder Bergens Kjøpmannsforening. Han bekrefter at 35-åringen utgjør et stort problem for handelsstanden.

— Jeg får daglig epost fra kolleger som får ham i butikken. Det er frustrerende at han får holde på slik. En trillevogn med øl utgjør 5000-6000 kroner i rent tap på butikkens bunnlinje. Noe må gjøres, men det er opp til politiet, sier Hope.

— Jeg hører også at han har andre personer med seg, legger han til.

Lover grep

Politiadvokat May-Britt Erstad kjenner godt til den notoriske tyven, men har ikke besvart BTs mange henvendelser.

Peter Christian Frølich sitter i justiskomiteen for Høyre på Stortinget. Før påske lovet han å engasjere seg i saken.

— Jeg har vært i kontakt med Justisdepartementet etter påske. Vi jobber med dette og vil komme med tiltak så langt det lar seg gjøre. Mer kan jeg ikke si nå, sa Frølich til BT torsdag.

BT har ved gjentatte anledninger forsøkt å komme i kontakt med 35-åringen, uten å lykkes.

I ARNA: 35-åringen på Rema 1000-butikken på Øyrane Torg i Arna.
OVERVÅKINGSKAMERA