Litt over klokken 14.30 skjærtorsdag fikk politiet i Haugaland og Sunnhordland melding om en mann og en jente som satt fast på en fjellhylle over Kyrping.

Det var en 15 år gammel jente som opprinnelig hadde kommet seg inn i ulendt terreng i Etnefjellene, øst for Kyrping i Etne.

— Da faren dro for å å hjelpe henne endte han opp i samme situasjon. Det er veldig bratt og ulendt i dette området, sier operasjonsleder Håkon Tornes i Haugaland og Sunnhordland politidistrikt.

- De var skjelven i beina

Hovedredningssentralen på Sola sendte redningshelikopteret nordover.

— Vi fikk en utkallelse med beskjed om at to personer hadde gått seg skårfast og at det hastet litt. De sto slik til at de skalv i beina. Begge klamret seg fast og var redde for å falle ned, forteller redningsmann Per Christian Bach i Forsvarets 330-skvadron til BT.

Sto utsatt til

Sea Kingen tok av og satte kursen mot Skrekollen ved Åkrafjorden i Etne kommune.

— Vi lokaliserte raskt to personer som klamret seg fast til fjellet. De sto utsatt til og kunne ikke sette seg ned. Det kan ha vært rundt 50 meter ned fra der de sto, sier Bach.

Redningsmannen gikk i heisen og ble firt ned til far og datter.

— Først tok jeg jenten som sto mest utsatt til, festet en slynge i henne og heiste henne opp i helikopteret. Så heiste jeg meg ned igjen og hentet mannen.

Over på fem minutter

- Forløp redningen uten problemer?

— Ja, vi fant dem så å si med en gang og hadde fått heist begge opp i helikopteret i løpet av fem minutter. Vi fokuserer veldig på at helikopteret ikke skal lage så mye vind at de der nede mister taket. Jeg føler at vi hadde god kontroll på det.

- Hvordan hadde situasjonen sett ut for de to som sto skårfast om det ikke hadde vært flyvær?

— Da hadde selvfølgelig situsjonen vært mye vanskeligere. Hovedredningssentralen måtte fått dem ned på en annen måte.

Takknemlig for hjelpen

Ved 17-tiden var far og datter vel nede igjen. Begge er uskadet. Resten av turfølget på seks personer er også trygt tilbake.

— Da vi ble sittende fast begge to valgte vi å ringe. Vi ville ikke ta noen sjanser, fordi det var veldig ulendt og bratt i området, sier faren til BT.

Turfølget var på vei til toppen Skrekollen da ulykken skjedde. To i turfølget tok en annen rute mot toppen og 15-åringen ble sittende fast. Da gikk faren ned for å hjelpe.

— Datteren min ble redd da det sto på, men det går bra med oss nå. Jeg føler at vi gjorde det rett da vi ringte, sier faren

Han er glad for hjelpen de fikk av et Sea King-helikopteret.

— Vi fikk takket dem skikkelig for hjelpen. Vi er voldsomt glad for den hjelpen vi fikk.

Fortsetter påskeferien

Familien avbryter ikke påskeferien etter det som skjedde.

— Nei, det blir flere skiturer, men ikke akkurat i morgen, sier mannen.

REDDET: Helikopteret landet på Kyrping Camping etter å ha heist de to ut av situasjonen.
PRIVAT