Den forrige rekorden ble satt i 2001 med 196 anløp, mens 2002-sesongen brakte 192 anløp med seg.

I inneværende år ble det for øvrig satt ny passasjerrekord med 123.000 reisende. Det høye antallet passasjerer skyldes mange anløp av de helt store skipene.

Listene fra Bergen og Omland Havnevesen viser at det første skipet i kommende cruiseskipssesong, MS «Van Gogh» på 15.402 bruttotonn kommer til Bergen 24. april. Skipet kommer til Bergen hele 11 ganger i løpet av sesongen, forteller Ola Hiis Bergh senior i Cruise Destination Bergen.

Størst

Det aller største skipet som er påmeldt med anløp er «Constellation», et Liberia-registrert skip på cirka 90.000 bruttotonn.

Det kommer i år hele 29 anløp av skip på over 50.000 brutto-tonn hver, mange av disse ligger i 70.000/80.000 brutto-tonns størrelsen.

Den 16. juni ser ut til å bli travleste dag på havnen med syv skip til kai samtidig. Flere dager får Bergen anløp av både fire og fem skip ved kai samtidig

Det kommer hele ni førstegangsskip til Bergen, hvorav de 77.499 bruttotonn store britiske cruiseskipene «Oceania» (tidligere «Ocean Princess») og «Adonia» (tidligere «Sea Princess») Det 73.817 bruttotonn store «Grandeur of the Seas» kommer også til Bergen for første gang. Det samme gjør det russiske «Akademik Sergey Vavilov» på 6.231 bruttotonn som anløper hele åtte ganger. Skipet som tar 120 passasjerer er ombygd fra seismikkskip, altså et tidligere oljeletingsskip.

Godt fornøyd

Ola Hiis Bergh er storfornøyd med det som ser ut til å gå mot ny norsk rekord, men ser ikke bort fra at det kan komme kanselleringer av anløp. – Jeg frykter hva som kan skje hvis det skulle bryte ut krig i Gulfen. Amerikanerne vil antakelig ikke våge seg på cruise i Europa, og det som nå ser ut som et rekordår kan da bli et langt dårligere cruiseår for Bergen enn de nåværende påmeldingene gir bud om, sier Hiis Bergh.

— Jeg er nettopp kommet tilbake fra USA der jeg har besøkt en rekke store cruiserederier. Irak-situasjonen er det som nå opptar amerikanerne mest, og rederiene er noe betenkte når det gjelder å ha for mange skip i europeiske farvann kommende sesong, sier Hiis Bergh.

En annen ting som gjør den tidligere turistsjefen i Bergen bekymret er tregheten i å få satt i arbeid en ny nordlig innseiling til Bergen.

— Vi har fått henvendelser fra rederier med ekstra store skip som ønsker å anløpe Bergen, men har dessverre måttet si nei til anløp fordi seilingshøyden under Askøybroen er for lav. Jeg håper politikerne nå tar skjeen i en annen hånd og ser hvor viktig denne innseilingen er for Bergen, Europas tredje største havneby, sier Hiis Bergh.

TRAVELT: Bergen hadde i 2002-sesongen 192 anløp. Til nå er det påmeldt hele 206 anløp for 2003-sesongen. Bildet viser en travel dag med en rekke skip ved kai langs Skolten og ved kaiene i Vågen. <p/>ARKIVFOTO: KNUT STRAND