Fra og med 6. september legges trafikken på E39 ved Sandviken bomstasjon, der over 25.000 kjøretøy passerer daglig, om.

E39 kan også bli stengt i perioder på 15 minutter fordi Statens vegvesen skal sprenge bort en fjellknaus. Sprengningene vil skje mellom klokken 10 og 14.

— Vi skal utvide veien for å gjøre plass til et nytt påkjøringsfelt. Her kan bilister akselere før han kommer inn på E39. Det reduserer risikoen for ulykker, sier sjefingeniør Jan Olav Skogland i Statens vegvesen.

De siste årene er det registrert sju ulykker på åtte år på stedet, der bilistene som kommer opp fra Gamle Bergen må rett ut i en 60-sone - uten påkjøringsfelt. Ingen av ulykkene har vært alvorlige.

Ingen omkjøringsmulighet

Entreprisen varer helt till desember, men selve sprengingsarbeidene vil pågå i en måned fra midten av september. Da må bilistene regne med kø. Mye kø.

Dette er dramatisk, det vil jeg nesten si. Folk bør ta bussen eller vurdere om de trenger å ta turen. Sjefingeniør Jan Olav Skogland i Statens vegvesen

— Dette er dramatisk, det vil jeg nesten si. Folk bør ta bussen eller vurdere om de trenger å ta turen, sier Skogland til bt.no.

Veitrafikksentralen opplyser til bt.no at det i praksis finnes ingen omkjøringsmuligheter hvis du kommer fra Sandviken eller Åsane i retning sentrum.

Eneste omkjøringsmulighet er via Nesttun.

— Men vi får ikke omelett uten å knuse egg, sier Skogland.

Han kaller arbeidet «et meget etterlengtet tiltak» som var planlagt utført allerede i 2003, men som stadig er blitt utsatt.

— Dette er et av de verste punktene i byen. Skjeringen er 14 meter høy og det er trangt å jobbe der, sier Skogland.

Ikke flere busser

Men Skyss har fioreløpig ingen planer om å sette opp ekstra busser.

— Våre busser vil gå som normalt. Setter vi inn flere, vil de også bli stående fast i kø, sier kommunikasjonsrådgiver Camilla Lundberg Berntzen til bt.no.

- Vegvesenet anbefaler folk å ta bussen, og det er ingen fornuftige omkjøringsmuligheter?

— Vi må se på om det blir behov for flere busser, og se hvor lange køer det blir.

Fortauet blir kjørefelt

De to kjørefeltene vil bli flyttet til høyre, noe som fører til at dagens fortau blir det høyre kjørefeltet for bilistene. Fotgjengere og syklister får en foreløpig løsning på høyre siden av veien.

Nødpasseringer vil foregå gjennom nedre deler av Gamle Bergen.

Fartsgrensen vil også bli satt ned, enten til 40 eller 50.

PS! Du kan få SMS-varsling om sprengingene ved å sende kodeord «Sandviken» til 1963.

NYE PLANER: Slik vil det se ut under og etter at anleggsarbeidet er ferdig.
RAMBØLL