• Det er ventet veldig mye trafikk.

Fredag starter en av årets store breddeidrettsbegivenheter: Voss Cup. Daglig leder Arne Førde anslår at rundt 12-14.000 tilreisende kommer til Voss i helgen.

— Det kommer rundt 7200 spillere. Hvert av de om lag 700 lagene har gjerne to-tre voksne som kommer sammen med dem. I tillegg kommer alle familiemedlemmer som ikke er registrert i vårt system, og som bor på campingplasser og hotell for å følge turneringen. Med det knallværet som er meldt i helgen, blir nok ikke det færre en vanlig, sier han.

— Som påskeutfarten

Voss Cup regnes som en utfartsdag helt i påskedivisjonen, ifølge Statens vegvesen.

— All erfaring tilsier at det blir lange køer. Det kan nok være lurt å komme seg av gårde så tidlig som mulig, sier vaktoperatør Idar Sangholt ved Statens vegvesen.

Togtrøbbel

Men i tillegg til stor biltrafikk, tar mange av de tusenvis av tilreisende vanligvis toget til Voss. Torsdag ettermiddag er det fortsatt ikke avklart om Bergensbanen vil kunne åpne før kjempetrafikken fredag, etter at kjøreledningen ble revet ned på to ulike steder onsdag kveld.

— Jeg vet ikke nøyaktig hvor mange det er snakk om som tenker å ta tog. Men hvis togene fortsatt står i morgen, vil mange lag stå med en stor utfordring. Og vi vil få en enda større utfordring enn vanlig med biltrafikken. For det er jo ikke sånn at det er lite biler på Voss vanligvis denne helgen, sier Arne Førde.

Førde råder folk til å reise tidlig hjemmefra, og ta seg god tid.

— Det vil uansett være så mye trafikk at det ikke er vits å ta sjanser med forbikjøringer. Det viktigste er at alle kommer frem, formaner han.

Håper å bli ferdige i dag

Pressevakt Harry Korslund i Jernbaneverket tror togene vil gå som normalt i morgen.

— Vi har håp om å få utbedret alt i løpet av dagen. Jeg tør ikke anslå noe klokkeslett, ut over at NSB og Jernbaneverket er blitt enige om å fortsette med alternativ transport mellom Arna og Voss til minst klokken 15 i dag, sier han.

- Nærmere 8000 barn skal delta på Voss Cup, som begynner i morgen. Vil Bergensbanen gå som normalt da?

— Vi setter alle krefter i sving for å få utbedret dette i løpet av dagen, og det har vi et godt håp om å klare, sier Korslund.

Flaskehalsen ved Trengereid er som regel det kritiske punktet for biltrafikken, ifølge vegtrafikksentralen. Statens vegvesen har ekstra bemanning i morgen siden det er ventet lange køer.

— Det er fredag og ferie og mye hyttefolk på tur i tillegg til Voss cup. Nå håpervi bare jernbanen åpner, for det er nok mange som har belaget seg på tog.

Kontroller underveis

Både UP og vegvesenet varsler at de vil ha folk på plass for å kontrollere trafikanter fredag ettermiddag.

— Det vil nok bli laserkontroller, i tillegg til at våre folk vil se på om folk bruker håndholdt mobil mens de kjører, og om alle er sikret med bilbelte, sier regionsjef Terje Oksnes i UP.

UP vil også passe på at sjåførene holder god nok avstand til bilen foran.

— Med så tett trafikk blir det gjerne litt opphopning. Hvis noen da ikke følger helt med på flyten, kommer det lett en bråstopp. Har du ikke god nok avstand da, ender det fort med kollisjon, sier Oksnes.

Han påpeker at risikoen for at en liten feil fra sjåføren for store følger, øker med trafikkmengden.

— Du har mindre tid på deg til å rette opp en feilmanøver når trafikken er tett. Da er det enda viktigere enn vanlig å ha fullt fokus på kjøringen - selv om man så klart skal ha det hele tiden.

Mangler sengeplasser

Med strålende værmeldinger ligger alt egentlig an til en drømmehelg på Voss. Men turneringsledelsen er noe stresset torsdag ettermiddag.

- Hvordan er stemningen generelt på denne dagen før dagen?

— Jeg skulle gjerne sagt at den var helt på topp, men det er jo noen utfordringer, sier Arne Førde.

I tillegg til togene som står, mangler turneringen nemlig plutselig 300 overnattingsplasser, etter at Vangen skule ble stengt onsdag kveld. Årsaken er at det har begynt å rase ut sand fra grunnen under skolen i forbindelse med utgraving til et underjordisk parkeringshus.

— Togene får vi ikke gjort noe med, vi må bare krysse fingrene. Men vi jobber på spreng for å få denne overnattingen i orden.