Den hvite døren på det lille huset trenger sårt et strøk maling. Ringeklokken har ingen navn på. Ingen svarer når vi ringer på, men her bor to ungdommer, under barnevernets omsorg. De styrer seg selv.

Vi går rundt det gamle huset. På to av vinduene er det sprayet mailing. «Elsker» står det på det ene vinduet, på det andre vinduet er det tegnet et hjerte.

Etter ett minutt kommer det noen ut av den hvite døren. Det er ingen voksen, men en ung gutt. Han sier at det er greit at vi kommer inn for å se hvordan det ser ut der han bor.

— Jeg har vasket i dag, det pleier egentlig ikke se sånn ut hos meg, sier han.

De to ungdommene i huset skal ifølge Bufetat få trening i å klare seg selv. Treningsprogrammet må sies å være intensivt. Her er de alene hele døgnet, sett bort fra et daglig varslet besøk av en miljøarbeider.

Flere har reagert på det som har kommet frem om det statlige barnevernet i BT de siste dagene. SV-politiker Oddny Miljeteig, som lenge har engasjert seg i barnevernsfeltet, er blant dem.

  • Jeg tror ikke jeg har vært så urolig for barnevernet i løpet av 30 år som jeg er i dag. Hvordan kan det ha blitt slik, og hvordan kan det forbli slik i det daglige uten at noen roper ut, sier hun.

Miljeteig vil skrive brev til partileder Kristin Halvorsen og til sine partikolleger på Stortinget.

Jan M. Lilleb�