Se btv-innslaget her!

I går startet Bergen og Omland havnevesen årets opprydding av sjøbunnen. Området innerst i Vågen er nemlig blitt den reneste bosshaugen. Når sjøen er klar og sikten god, er skrotet lett synlig fra kaiene. Og slikt vil ikke Bergen at turistene skal måtte oppleve.

Bord og stoler

Bergens Tidende var til stede da to dykkere fra IMC Diving plukket opp skrot fra bunnen. Arbeidere fra havnevesenet senket en stor jernkasse ned i sjøen. Så fylte dykkerne skrotet i kassen, som så ble heist på land og plassert i en stor lastebil.

Havnevesenet Espen Einarsen sto og styrte heisekranen. Han forteller at de i går tok opp syv hiv med skrot fra et lite område ved Rundetårn. Dykkerne fant blant annet syv sykler, et nesten lite stort antall handlevogner, bord og stoler i hvit plast, en uhorvelig mengde ølbokser, skrot og skrammel av ukjent opprinnelse.

I dag skal de sanke skrot rundt Shetland-Larsens brygge. Senere skal også sjøbunnen utenfor Fisketorget ryddes.

Ett års synder

Fungerende havnesjef Gunvald Isaksen forteller at skrotet som nå fjernes, er kommet dit i løpet av et års tid.

— Vi hadde en tilsvarende opprydding i fjor på denne tiden. Dette er en jobb vi blir nødt til å gjøre hver vår før turistsesongen setter inn. Vi ønsker at havneområdene skal ta seg godt ut når turistene besøker oss. Da er det nødvendig å fjerne alt skrotet som er godt synlig fra kaiene, sier han.

Reiselivsdirektør Ole Warberg er lite glad for alt bosset i hjertet av Bergen.

— Dette handler om holdninger, eller rettere sagt mangel på holdninger. Vi skal ikke kaste boss og skrot fra oss over alt - verken på sjøen eller i gaten. Slikt opplever du ikke mange steder i utlandet. I Japan ser du ikke engang bosspann i gatene. Folk har lært seg å ta bosset med seg, sier Warberg.

Han beskriver det som uforståelig at noen kan kaste sykler og stoler på sjøen inne i havnebassenget.

SKROTFANGST: Dykker Kjetil Weidemann har fylt kassen med skrot fra Vågsbunnen. Havnevesenet er full gang med vårrengjøringen før turistene kommer. FOTO: JAN M. LILLEBØ