ROY HILMAR SVENDSEN

ØYULF HJERTENES

— Vi vil forsøke å få flere politipatruljer ut i sentrum, som kan gå rundt og ha øynene åpne for hva som skjer.

Det sier politiførstebetjent Siri Doksæther ved tyveriavsnittet på Bergen Sentrum politistasjon.

Både uniformert politi og politi i sivil skal nå prøve å ta de frekke og utspekulerte tyvene. Som for eksempel tyven som herjet tirsdag, mens BT intervjuet Jenny-Karin Ure om lommeboken hun mistet. Samtidig, bare noen meter bortenfor, blir Kari Henriksen frekt frastjålet sin lommebok.

— Da jeg kom inn på bussen, merket jeg at glidelåsen på vesken min var åpen. Lommeboken var stjålet. Det må ha skjedd mens dere sto og tok bilder, forteller Kari Henriksen til BT.

- Passet godt på

Klokken er 16.20 onsdag, på busstoppet i Olav Kyrres gate mellom Galleriet og postbygget. Et reportasjeteam fra BT intervjuer og fotograferer Jenny-Karin Ure, som mandag ble frastjålet lommeboken sin samme sted.

To-tre meter lenger borte står Kari Henriksen og venter på bussen, og kommer tilfeldigvis med på bildet, uten å ane hva saken handler om. Sekunder senere går hun inn på bussen til Fantoft. Først da oppdager hun at hun er blitt lommetyvenes foreløpig siste offer.

— Jeg hadde akkurat vært på bakeriet og handlet, så lommeboken lå øverst i vesken. Jeg husker at jeg tok glidelåsen igjen. Faktisk prøvde jeg å passe litt ekstra på den, slik at ikke noen tyver skulle få tak i den, forteller Henriksen.

Men til ingen nytte. Lommetyvene håvet inn både 900 kroner og en mobiltelefon på busstoppet. Ifølge Henriksen oppdaget nemlig ytterligere en dame at hun var blitt bestjålet da hun kom inn på bussen. Kvinnen skulle ta opp mobiltelefonen fra vesken, men den var søkk vekk.

Dermed kan politiet notere anmeldelse nummer 23 og 24 bare siden forrige lørdag.

Lover mer politi i gatene

— Det er helt tydelig at det står proffe folk bak dette. Ingen av dem som har levert inn anmeldelse, merket noe som helst før etterpå, forteller politiførstebetjent Siri Doksæther ved tyveriavsnittet på Bergen Sentrum politistasjon.

Nå akter politiet å sende flere patruljer ut i sentrumsgatene, for å ta tyvene på fersken.

— Vi vil forsøke å få flere politipatruljer ut i sentrum, som kan gå rundt og ha øynene åpne for hva som skjer.

— Mer uniformert politi i gatene altså?

— Både òg. Vi ønsker jo å ta disse tyvene på fersken, og det er vel lite trolig at de foretar seg noe dersom det står politi i full uniform i nærheten. Så rundt busstoppene og på bussene vil det nok bli politifolk i sivil, sa Doksæther til BT på dagtid i går.

Mann pågrepet

Allerede senere på dagen ga den intensiverte innsatsen resultater. I 15-tiden ble en mann av utenlandsk opprinnelse pågrepet i nærheten av busstoppene hvor flere har blitt robbet.

— Vi kan knytte ham til et par av tilfellene. Han vil bli avhørt i morgen (i dag, red.anm.), så får vi vurdere om han skal fremstilles for fengsling, sa Siri Doksæther til BT på kvelden i går.

Hun forteller at det var ting ved mannens oppførsel som gjorde politiet oppmerksomme på ham.

— Den økte innsatsen har ført frem, og vi har fått den utviklingen vi håpet på, forteller Doksæther.

- Vær på vakt!

Politiførstebetjenten ber nok en gang folk om å passe godt på vesker og lommebøker, og understreker at lommetyvene koser seg mest når det er fint vær og fullt av folk i gatene.

— Folk må være oppmerksomme og følge litt med på hva som skjer rundt dem. Ser man noe unormalt, er det bare å gi oss beskjed, sier Doksæther.

FAKSIMILE AV BT I GÅR.
TATT I GÅR: Her i dette området ved busstoppene i Olav Kyrres gate pågrep politiet i går en mann som mistenkes for lommetyveri. Lommetyver opererer gjerne i områder der det er stor trengsel. BT understreker at personene på bildet ikke har noe med saken å gjøre.