Trioen ble plukket opp av sjøen av Trygve Kvamme, Terje Charles Aggvin og hans samboer Lena Johanna Sjøgren, som alle bor på Gjuvsland på Varaldsøy.

— Vi oppholdt oss utendørs da vi plutselig hørte noen rop som kom fra sjøen. Vi hentet en kikkert, og så da at noen lå i sjøen og vinket, forteller Trygve Kvamme.

De tre beget seg raskt ned i båthavnen og dro utover med Terje Aggvins hurtiggående skjærgårdsjeep. Det var noen hundre meter fra land og ut til tyskerne.

— Fra vi oppdaget dem og til vi var ute hos dem, vil jeg tro det tok ca. ti minutter, sier Trygve Kvamme.

Satt og lå på kjølen

Da redningsmennene kom nærmere, så de at de tre tyskerne i 50-årene hadde kommet seg opp på kjølen til den kantrede båten deres. En av dem lå på magen, de to andre satt på skrevs over kjølen.

— Det gikk heldigvis greit å få dem om bord i båten vår, sier Trygve Kvamme og Terje Aggvin.

Tyskerne var våte, men ellers i tilsynelatende fin form. Alle tre hadde redningsvester på seg.

— Sa de hva som hadde skjedd?

— Alle sammen hadde holdt på med et eller annet på den ene siden av båten. Så skal det ha kommet en bølge som kastet båten rundt og karene i sjøen, sier Trygve Kvamme.

Mer hjelp på vei

Heldigvis var ikke været spesielt dårlig søndag formiddag. Det førte til at lyden av ropene deres ble ført like inn til Varaldsøy. Også andre hadde fått med seg dramaet nesten midtveis mellom Gjuvsland på Varaldsøy og Årsnes på fastlandssiden. Like etter at tyskerne var reddet, kom også Tide-fergen "Jondal" til stedet. Men da var de tre tyskerne trygt om bord i Aggvins skjærgårdsjeep.

Tyskerne leier en hytte ved Gjuvsland. De ble fraktet til land, fikk tørre klær på seg, og hadde ikke behov for tilsyn av lege. Båten de brukte, fulgte med hytten de leide.

— Vi traff dem senere på kvelden i båthavnen. Da var de i fin form, og ga uttrykk for at de var svært takknemlige for at vi reddet dem, sier Trygve Kvamme.

Lite båtvante

Det er ikke første gangen tyske hobbyfiskere kommer i problemer på Hardangerfjorden.

— Heldigvis gikk det bra denne gangen. Det er trolig to årsaker til det: At de tre tyskerne hadde redningsvester på seg, og at de hadde åndsnærværelse nok til å holde seg ved båten da den gikk rundt, sier politioverbetjent Sigurd Børven ved Kvinnherad lensmannskontor.

Han tror det er flere årsaker til at det skjer uhell med tyske fisketurister.

— Mange av dem er ikke båtvante, og vet ikke så mye om hva de begir seg ut på. I dette tilfellet spilte ikke værforholdene noen rolle, men vi ser av og til at de trosser været, sier Børven.

I og med at det denne gangen gikk bra, kommer ikke politiet til å foreta seg noe mer i saken.