Tre menn har det siste halvannet året sittet fengslet, siktet for å ha forsøkt å smugle mer enn 15 kilo metamfetamin fra Litauen til Bergen.

Partiet har en gateverdi på opp mot 6,5 millioner kroner.

Politiet mener de tre mennene, som er siktet etter den såkalte proffparagrafen i straffeloven, er brikker i et internasjonal narkotikanettverk som forsyner store deler av Øst— og Vestlandet.

Kjent straffedømt

I tillegg er en fjerde person, en antatt bakmann fra Litauen, mistenkt for å ha vært sentral i planleggingen av narkoturen. Navnet hans dukket opp da politiet gjennomgikk data- og teletrafikk i saken.

Mannen er i høyeste grad en kjent skikkelse ved seksjon for organisert kriminalitet i hordalandspolitiet.

I 2008 ble han dømt til syv års fengsel for smugling av metamfetamin til Bergen.

Han ble senere overført til soning i hjemlandet Litauen. Politiet har vært i Litauen for å avhøre ham i et lokalt fengsel, men da nektet han å samarbeide, får BT opplyst.

La en felle

Historien startet 20. februar 2013. Da ble en litauisk mann stanset på Svinesund. Bilen hans – en Skoda Octavia – var ifølge Tollvesenet spesialkonstruert for smugling, og utstyrt med dobbelt tak.

En skanneroperatør ved Svinesund avslørte at det lå 16,2 kilo metamfetamin – fordelt på 15 små pakker - skjult i det konstruerte rommet i taket.

Ifølge VG var det ingen tilfeldighet at han ble pågrepet. Bilen skal ifølge avisen tidligere ha vært registrert i Norge - og Bergen.

I et innledende avhør forklarte litaueren at han skulle overlevere noe av stoffet i Bergen. Han opplyste også at han hadde fått beskjed om å ringe et norsk telefonnummer når han nærmet seg vestlandshovedstaden.

Da bestemte seksjon for organisert kriminalitet seg for å legge en felle.

Senere skulle det vise seg at en 40 år gammel bergenser disponerte det norske telefonnummeret.

Politispanere fra Bergen tok over litauerens telefon, og kommuniserte kort med bergenseren gjennom sms.

Politiet parkerte bil

Dagen etter hadde politiet parkert en tilsvarende bil – med litauiske skilter – bak hotellet.

Politispanerne trakk seg tilbake, og ventet i skjul. Til slutt dukket bergenseren opp, med en liten veske over skulderen.

Han gikk imidlertid vekk fra stedet etter noen minutter, og uten å ha oppsøkt den politiparkerte bilen.

Spanerne valgte likevel å slå til, og pågrep bergenseren ved Vikinghallen.

I vesken hans fant politiet en fiskevekt og et mindre kontantbeløp. Politiet mener han hadde til hensikt å overta fem kilo amfetamin fra litaueren denne dagen.

Selv nekter han straffskyld. I avhør har han forklart at formålet med møtet var et helt annet enn det politiet legger til grunn.

Den tidligere straffedømte bergenseren har kategorisk avvist å ha vært del av en større, organisert smuglerliga.

Mannen har sittet fengslet siden pågripelsen for snart halvannet år siden. Da han i forrige uke ble fengslet i ytterligere fire uker i Bergen tingrett, valgte han å anke avgjørelsen til lagmannsretten.

- Holder aldri til dom

Forsvareren hans, bergensadvokat Jørgen Riple, gikk der til angrep på politiets mistankegrunnlag, og ba om løslatelse.

— Jeg aksepterer at det er skjellig grunn til å mistenke min klient, men derfra til domfellelse er det en lang vei, sier Riple.

I sitt støtteskriv til lagmannsretten viser forsvareren til at politiet har fremskaffet en rekke bevis som han mener bidrar til å svekke mistanken mot klienten hans.

— Politiets beviser holder aldri til domfellelse, slik jeg ser det. Jeg mener derfor det er feil å holde ham fengslet i nær to år for noe han ikke kommer til å bli dømt for, sier Riple.

Forsvareren ble ikke hørt av lagmannsretten, som ikke fant det naturlig å ta stilling til det endelige skyldspørsmålet.

Bergenseren er tidligere dømt blant annet for grove narkotikaforbrytelser. Han har forklart at han heller vil sitte fengslet enn å bli sett på som en tyster.

— Han kan ikke snakke seg selv ut av saken uten å implisere andre. Da vil han heller sitte uskyldig i varetekt.

«5 good Audi»

I april i fjor, et par måneder etter narkofellen i Bergen, gikk politiet til aksjon mot en mann fra Drammensområdet. Han skal ha vært delaktig i smuglingen, og politiet mener å kunne bevise at han skulle motta deler av beslaget på 16 kilo metamfetamin.

Politiet lener seg blant annet på flere tekstmeldinger mellom drammenseren og litaueren som ble stanset ved Svinesund.

I en av tekstmeldingene fra mannen sto det: «I want 5 same like last time, and 5 good Audi.»

Politiet mener at «Audi» er et kodeord for amfetamin. Selv har han forklart at han hadde planer om å gjøre en bilhandel.

- Han var psykotisk

Drammenseren er tidligere straffedømt for alvorlig narkotikakriminalitet. Han nekter straffskyld for de mest alvorlige punktene i siktelsen.

— Dette er en mann som delvis har vært psykotisk, og vært inn og ut av sykehus, mens han har sittet varetektsfengslet. Jeg vil prosedere på utilregnelighet når saken kommer opp for retten, sier drammenserens forsvarer, Mette Yvonne Larsen.

Politiet har siden pågripelsen utvidet siktelsen mot drammenseren. De mener å kunne bevise at han også var delaktig i en lignende narkotikatransport til Trondheim i januar 2013.

Den gang skal han ha mottatt ca. 5 kilo amfetamin.

«Jeg kan senke deg i sjøen»

Østlendingen er også siktet for å ha kommet med trusler mot sin egen bror. Episoden skal ha skjedd da broren konfronterte ham med at han oppbevarte og solgte stoff.

«Det du snakker om nå er såpass farlig det, at jeg kan senke deg i sjøen, NN. (brorens navn) Jeg sitter ikke inne i ti år for at du ikke kan passe (..) kjeften din», skal 40-åringen ha sagt.

Selv avviser han å ha truet broren sin på livet.

Etterforskningen av sakskomplekset har vært krevende for bergenspolitiet, som blant annet har vært på flere bevisopptak i Litauen.

Nylig sendte politiet resultatene av sin etterforskning videre til Statsadvokatene i Hordaland for vurdering.

Statsadvokat Trond Høvik ønsker ikke å kommentere saken.

NARKOFUNN: 20. februar i fjor fant tollere ved Svinesund ca. 16 kilo amfetamin skjult i taket på en litauisk-registrert Skoda. Det markerte starten på en større opprulling av det politiet mener er en organisert narkotikaliga.
Tollvesenet