En stram luktblanding fra parfyme og gammel mat slår mot oss når vi går inn den rosa døren på Wat Po i Nikolaikirkeallmenningen

Alt er urørt slik det var den morgenen etter at sivilt og væpnet politi stormet kjelleren og tok med seg tre kvinner som holdt til i lokalene.

Se video fra lokalene.

Benektet bordelldrift

Flere av de siktede kvinnene som arbeidet ved Wat Po har i avhør benektet at det var prostitusjon i kjellerlokalet.

Synsinntrykkene BT fikk i går tyder på det motsatte.

Selv om politiet tok med seg kassevis med beslag fra kjelleren, var det fortsatt flere effekter som mer enn antydet at kjellerlokalet har vært et bordell. Her fant vi blant annet et brukt kondom på sengekanten, og en bunke av de prostituertes eget interesseblad, Albertine.

— Ble holdt i fangenskap

Tre uker etter at ti personer ble siktet i Wat Po-saken, jobber politiet på spreng for å skaffe nok beviser til å kunne opprettholde den alvorlige siktelsen om menneskehandel.

Foreløpig sitter de kun igjen med en 41 år gammel kvinne som kom til Bergen via Göteborg og Oslo.

41-åringen skal ha betalt en 52 år gammel thailandsk kvinne i Göteborg penger for å få noen til å garantere økonomisk for henne, slik at hun kunne få svensk visum. Kvinnen satte seg i gjeld både for flybilletten og visumet da hun kom til Sverige i mars.

52-åringen er siktet for menneskehandel, men nekter å la seg utlevere fra Sverige.

Da 41-åringen endelig kom til Bergen via Oslo senere på våren skal hun ha opplevd å bli holdt i fangenskap. Kvinnene som er siktet for å ha stått bak dette nekter for at de har hatt noe med fangenskapet å gjøre.

– Ble utnyttet

Da 41-åringen ble syk og havnet på Haukeland under sitt opphold på Wat Po, skal hun senere ha blitt nektet å jobbe. I kjølvannet av dette gikk hun til politiet med saken sin.

– Vi mener at kvinnen er blitt utnyttet i en sårbar situasjon, da hun kom til landet og var uten penger, sier politiadvokat Steinar Andersen i Hordaland politidistrikt.

BT kjenner til hun skal ha satt seg i gjeld, og at hun derfor ble drevet til prostitusjon. Denne utnyttelsen fremstår som organisert for politiet.

Politiadvokat Andersen erkjenner at 41-åringen foreløpig er politiets eneste vitne i saken som kan bygge opp under en siktelse om menneskehandel.

- Ender som halliksak

Forsvarere BT har snakket med, sier politiets bevisgrunnlag er for tynt.

– Vi har kun hørt om 41-åringen, en kvinne som har kommet helt frivillig for å søke lykken, sier Tom Barth, forsvarer til en 37 år gammel kvinne fra Oslo, som fortsatt sitter fengslet.

Flere av forsvarerne mener det nå blir svært tydelig at politiet har gått altfor hardt ut og at det aldri kommer til å bli skrevet ut tiltale på menneskehandel.

– Siktelsen er menneskehandel, men den vil koke ned til hallikvirksomhet etter hvert, sier Hans Olav Bytingsvik, forsvareren til en løslatt 52 år gammel kvinne fra Oslo.

Politiet nekter for at saken er svekket.

– Vi har ikke en tapt sak, men vi har en mer nyansert sak i forhold til da vi slo til. Vi har sett mer hvilke roller de enkelte har hatt og har et mye større innblikk i hva som har foregått, sier Andersen.

PÅ INNSIDEN: Diverse gjenstander levner ingen tvil; på Wat Po ar det foregått mer enn bare vanlig massasje.
Silje Katrine Robinson
NEKTER: De fengslede kvinnene fra Wat Po nekter for å ha drevet bordell. Innholdet i denne kurven tyder på noe annet.
Silje Katrine Robinson