I flere dager hadde nederlandske spanere holdt leiligheten i Nicolaistraat under oppsikt. Her levde den drapssiktede 35-åringen i skjul sammen med en kjæreste — også hun somalier. Boligblokken ligger bare noen få hundre meter fra en lokal politistasjon.

Tatt alene

Sist fredag forlot Hashin leiligheten alene, og beveget seg til fots i retning Zwolle sentrum. Teamet med politispanere fulgte etter i bil. Etter vel to og en halv kilometer, presis klokken 13, slo politiet til og arresterte Hashin. Pågripelsen skjedde uten dramatikk i Berkumstraat, i et rolig boligområde like utenfor sentrum. Det opplyser en anonym nederlandsk politikilde til BT.

De siste dagene har det ikke vært noen hjemme i leiligheten der Hashin skal ha gjemt seg, og navneskiltet utenfor er fjernet. Ingen av de andre beboerne i blokken kjenner Hashin av navn eller utseende, eller har sett at det har bodd noen afrikaner der de siste ukene. Verken norsk eller nederlandsk politi vil kommentere om noen er siktet for å ha holdt 35-åringen skjult for myndighetene.

Utleveringen av Hashin ser nå ut til å gå i rekordfart, og allerede i kveld kan han være tilbake i Norge.

Norsk politi til Nederland

— Jeg har fått opplyst at han vil bli utlevert onsdag, og at han trolig vil ta et fly om ettermiddagen, sier advokat Nanne T. G. Greven, som er Hashins oppnevnte forsvarer i Nederland.

Det betyr at 35-åringen vil kunne bli fremstilt for varetektsfengsling i Indre Sogn tingrett i Sogndal allerede fredag.

Norsk politi har tidligere bedt nederlandsk påtalemyndighet om å få sende tre tjenestemenn til Zwolle. I går morges reiste politijurist Knut Broberg ved Sogn og Fjordane politidistrikt til Nederland sammen med to etterforskere.

— Jeg har forstått det slik at de ønsker å snakke med min klient i fengselet. Men jeg har rådet ham til å vente med å la seg avhøre til han har fått en norsk forsvarer. Han trenger ikke forklare seg hvis han ikke vil, sier Greven.

- Fantastisk jobb

— Jeg vet ennå ikke hvem hans norske forsvarer er, men jeg vil overføre saken til vedkommende så snart klienten blir utlevert.

De norske tjenestemennene satt i går i møte med politiet i Zwolle. Knut Broberg er fortsatt svært tilbakeholden med opplysninger.

— Vi har fått en orientering av politiet om deres arbeid. De har gjort en fantastisk jobb, og uten dem er det ikke sikkert at vi ville fått tak i siktede.

Ifølge Broberg har ikke Hashin bedt om noen bestemt forsvarer. Politijuristen vil ikke si noe om hvilke forklaringer Hashin har gitt hittil, eller om han vil bli avhørt før utleveringen.

TATT TIL FOTS: Her i Berkumstraat, like utenfor Zwalle, ble Hassan Hashin pågrepet fredag. <br/>Foto: TOR HØVIK