Onsdag kveld var det et rusfritt arrangement for mindreårige på utestedet Luux i Christian Michelsens gate i Bergen sentrum. En ruskontroll ved inngangen la imidlertid en demper på festen for mange av ungdommene.

Rundt 150 personer hadde kjøpt billett til arrangementet, men bare halvparten kom inn, opplyser politiet.

— 74 mindreårige ble avvist i døren grunnet rus, opplyser Jan Steimler, operasjonsleder i Hordaland politidistrikt.

- Samarbeider med politiet

Arrangementet onsdag kveld var en samlet førjulsfest for ungdomsskoleelever fra Åsane, forteller Ivan René Skorjanc i Luux Bergen AS. Han sier til bt.no at de samarbeider med politiet når de har slike fester.

— Det var vi som arrangør som avviste folk i døren. Vi stilte med alkometer, og alle måtte blåse før de fikk komme inn. De som blåste rødt, ble avvist, sier han.

BT har tidligere skrevet om flere alkoholfrie arrangementer for ungdom som har endt i fyll og bråk.

Skorjanc sier at de driver seriøst og ikke ønsker berusede ungdommer på de alkoholfrie arrangementene å Luux.

— Det er alltid noen som er fulle når de kommer, selv om de er unge. Det har dessverre vært en del såkalte rusfrie arrangementer som har gått over stokk og stein. Vi som utested har en god dialog med politiet, og prøver å ha disse arrangementene i ryddige former, sier han.

- Hvor er foreldrene?

Han håper samarbeidet med politiet over tid vil ha en oppdragende effekt på ungdommene.

— Baksiden av medaljen er at det blir glissent i lokalet når halvparten ikke kommer inn. Men det er kamelene vi må sluke til ungdommene skjønner at de ikke kan drikke på forhånd. Det er sikkert noen som ikke er så fornøyde i dag, men sånn får det bare være, sier Skorjanc.

Leder for ungdomsseksjonen ved Bergen sentrum politistasjon, Svein Bjørn Losnegård, sier at politiet var til stede på Luux på bakgrunn av erfaringer fra tidligere arrangementer i sentrum, og spesielt i fjor, «da politiet og barnevernet kjørte i skytteltrafikk med fulle ungdommer».

Han etterlyser engasjement fra foreldrene, og mener de må stille opp og sørge for trygge rammer rundt slike ungdomsfester.

- Bør ha festene i bydelene

— Er det nødvendig å ha slike arrangementer for skoleelever, sent på kveld, når det er skole dagen etter? Dette er ungdom under 18 år, og halvparten kom ikke inn fordi de var beruset. Det er et tankekors, sier Losnegård.

Han forteller at vaktene hadde god kontroll på dem som var inne på Luux onsdag kveld.

— Men hva gjorde de som ikke kom inn? Gikk de rett hjem? Nei. Og vi kan ikke sette av hele politietaten til å stå vakt i gatene utenfor. Hvor er foreldrene? spør Losnegård.

Han mener slike fester bør legges til bydelene, ikke sentrum.

— Noen av arrangørene er flinkere enn andre og har mindre bråk, men jeg tror likevel man er nødt til å få engasjert foreldrene og ha disse festene i bydelene. Mange foreldre ringer hit og spør om det er trygt å sende ungene på sånne fester. Svaret mitt er hver gang nei, sier han.