PÅL ANDREAS MÆLAND

PÅL ENGESÆTER

JAN STIAN VOLD

Situasjonen var en stund så dramatisk at politiet vurderte evakuering på Fedje:

— Det kommunale apparatet var varslet og evakueringsbiten var til vurdering til enhver tid. Da vi fikk melding om situasjonen, hadde vi svært kort tid igjen før båten eventuelt hadde nådd land. Fedje kommune har heldigvis en beredskapsplan for slike situasjoner, som de har trent på, sier operasjonsleder Ragnar Lyssand ved Hordaland politidistrikt til bt.no.

Fikk slep om bord

Slepebåten "Ajax" fra Sture har fått slep om bord. Slepet er nå på vei til Sløvåg i Gulen kommune og vil være fremme i løpet av ettermiddagen.

— Tankeren driver uten motor og ankerfeste. Dersom den ikke får festet ankeret, vil den drive rett på land, sa redningsleder Ben Vikøren ved Hovedredningssentralen til bt.no da dramaet var på sitt mest intense i formiddag.

Mannskapet fikk ut ankeret, men det er for dypt til at det fikk feste. Tankeren drev dermed videre rett mot fjæresteinene vest av Hellisøy fyr.

— Slepebåten drar nå skipet vekk fra land. Situasjonen synes å være under kontroll. Vi unngår den store katastrofen, sa lensmann Kjell Idar Vangberg i Austrheim og Fedje like etter av katastrofen var avverget.

Motorstopp

— Klokken 09.52 fikk to slepebåter festet et slep om bord i skipet. Vi hadde beregnet at den ville treffe land klokken 10, så dette var i siste liten, sa informasjonsleder Trygve Hillestad ved Hordaland politidistrikt.

- Dette var dramatisk

— Hadde skipet gått på grunn ville det raskt ha blitt malt opp og gått ned. Etter det jeg forstår er gassen skipet fraktet svært eksplosjonsfarlig. Det var stor sjø, sørvestlig kuling til stiv kuling her i morges, forteller ordfører Erling Walderhaug i Fedje kommune til bt.no.

Området gasstankeren holdt på å gå på grunn var heter Sulefluen, Suleskjæret og Fiskholmen.

For 28 år siden forliste oljeriggen "Deep Sea Driller" på akkurat det samme stedet utenfor Fedje. Et par hundre meter derfra. Seks oljearbeidere omkom i ulykken. To av dem ble aldri funnet.

14 om bord

Det er 14 personer om bord i tankeren "Marte", som er registrert i Monaco.

— Skipet er lastet med propen fra Mongstad. Den gikk fra Mongstad i sekstiden i morges. Det er et splitter nytt skip, det er første gang den er på Mongstad. Vi har sendt en taubåt for å assistere, det er også sendt taubåt fra Sture, sier informasjonsleder Kåre Ness ved Statoil Mongstad til bt.no

To kystvaktfartøy, et loshelikopter far Fedje og et SeaKing redningshelikopter ble sendt til området.

Det er kuling og dårlig vær i området.

Jomfruturen

— "Marte" er et LPG-skip (et skip beregnet på å frakte flytende gass). Det ble lastet med 600 tonn propene-gass på Mongstad og gikk derfra klokken 06.30 i morges, sier daglig leder daglig leder Frank Toftesund hos agent Ole R. Olsen AS til bt.no.

En grunnstøting ville ifølge NTB fått store konsekvenser for miljøet. Resultatet kunne blitt både lekkasjer av bunkersolje og eksplosjoner på grunn av den flytende gassen om bord.

"Marte" skulle til Antwerpen.

Fakta om "Marte"

  • Marte drives av V. Ships i Monaco.
  • Leies ut til et shippingselskap i Rotterdam.
  • Skipet er 890 tonn netto, 2900 brutto, dødvekt 3070
  • Bygd i 2004. 75 meter langt.

Har du bilder? Send MMS til 2211 eller mail til tips@bt.no

SLEPES: Her slepes tankbåten i sikkerhet. FOTO: KV ÅLESUND.
FEDJE NÅ: Slik så det ut på BTs webkamera på Fedje klokken 11.00.
BTs WEBKAMERA
SLEPEBÅT: "Ajax" klarte å få et slep om bord i "Marte".
BALOT PICTURES