Et område på flere hundre meters radius ble sperret av rundt funnstedet i grisgrendte Ramsdalen, mellom Florø og Førde. Beboerne fra to hus i nærheten ble evakuert.

En bombegruppe fra Oslo kom til stedet i helikopter omkring klokken 15.30.

Bombeeksperter ferdige på stedet

Bombegruppen hadde litt etter klokken 16 tatt innholdet i bilen ut, og holdt på å pakke det inn i en stor, solid koffert. Ekspertene brukte ikke robot, men gikk selv bort til bilen, uten særlig beskyttelsesutstyr.

— Bombegruppen er akkurat ferdige på stedet. Jeg har ikke fått særlig med detaljer ennå, men sprengstoffet er fjernet. Det vil nå bli undersøkt nærmere, så vil vi få en tilbakemelding etter hvert om mengde og type, sier stasjonssjef Nils Erik Eggen ved Flora politistasjon.

Det skal ha vært to kilo dynamitt som befant seg i bilen. Hvorfor den var plassert der, er ennå uklart.

– Det gjenstår en del løse tråder, blant annet hensikten med sprengstoffet, motivet og hvor det kommer fra, sier Eggen til NTB.

Mann i 30-årene siktet

Politiet skulle undersøke den hensatte bilen på jakt etter narkotika ved 17-tiden onsdag. Inne i bilen så de imidlertid ammunisjon og det som så ut til å være sprengstoff. Dermed ble det slått alarm, og bileieren ble pågrepet.

Den siktede er i 30-årene og av norsk opprinnelse. Han er etter det bt.no erfarer kjent for politiet fra før.

— Siktede sitter i avhør, men vil eller kan ikke gjøre rede for lasten i bilen, sa Eggen til bt.no mens politiaksjonen pågikk.

- Gikk tom for bensin

Mannen har vært i flere avhør i løpet av dagen, og har forklart at han satte fra seg bilen ved veien fordi han var gått tom for bensin.

Politiet reiste ut for å undersøke bilen etter at en nabo tipset om at den hadde stått der siden tirsdag ettermiddag.

— Nå som sprengstoffet er fjernet, skal vi undersøke bilen med tanke på det som var utgangspunktet for saken, altså narkotika, sier Eggen til bt.no.

Den siktede mannenble løslatt torsdag kveld.

UNDERSØKER BILEN: Bombeekspertene fra Oslo-politiet fjernet det som skal være sprengstoff fra bilen, og pakket det inn i en solid koffert.
ODDLEIV APNESETH
PARKERT: Bilen med sprengstoff ble funnet stående ved veien. Beboerne i husene i nærheten er varslet, men sprengstoffet skal ikke utgjøre noen fare for dem.
ODDLEIV APNESETH (MMS)
KOM I HELIKOPTER: Bombegruppen fra Oslo kom frem ved 15.30-tiden.
ODDLEIV APNESETH (MMS)
SPERRET AV: Politiet har sperret av et stort område rundt bilen.
ODDLEIV APNESETH (MMS)
ODDLEIV APNESETH (MMS)