— Jada, det ble litt for dyrt og tok litt for lang tid. Men nå er vi her. Norge har fått et nytt hovedanlegg til svømming og stup av ypperste kvalitet, sier Erna Solberg.

Fredag ettermiddag åpnet hun seremonien for Bergens nye svømmestorstue.

I talen sin viste Solberg til Alexander Dale Oen, som svømmeanlegget er kalt opp etter.

— En person mangler her i dag. Norges ubestridte toppsvømmer som gikk bort altfor tidlig, knapt 27 år. En stor idrettsmann, kanskje en av de aller største.

Mange aktiviteter

Etter taler av blant annet statsministeren, byrådslederen og fylkeordføreren startet showet med byens beste stupere og svømmere.

Oda Finne og Fredrikke Hansen fra Bergen stupeklubb detok med tull og klovnestreker fra stor høyde.

— Vi både gleder og gruer oss samtidig. Å dødse fra timeteren og lande på rumpen gjør vondt, men vi slår oss jo ofte på trening også, sier de.

Jentene er overlykkelig over det nye stupeanlegget i ADO arena.

— Det er så sinnsykt mye bedre enn det var før. Å kjenne helt nye brett under beina er den beste følelsen i hele verden. Etter at vi begynte å trene her er det fantastisk å komme på trening hver eneste gang, sier Fredrikke Hansen.

En av dem som sitter på trimbunene er Elin Knag, svømmeren fra Bergen som var i norgestoppen gjennom store deler av 70-tallet.

— Et anlegg som dette ville vært en drøm da jeg var aktiv. Da hadde vi sluppet å ligge på leir i 10-12 uker i året, sier hun.

Se helgens aktiviter i faktaboksen til høyre.

Ga bort vann

Fylkesordfører Tom-Christer Nilsen (H) overrakte en flaske med vann fra alle kommuner i hele Hordaland i gave til arena, pluss et bilde.

— Det er fantastisk hva vi kan få til når vi samarbeider. Dette er et svømmeanlegg i verdensklasse, sier han.

Konferansier Dag Lindebjerg var rørt under åpningen.

— Jeg har voldsomt kraftige følelser. Dette er en av de aller største dagene i Bergens idrettshistorie, en dag som vi har drømt om i lang tid, sier han.

Mens alle feirer den nye svømmearenaen, ligger Sentralbadet igjen brakk og alene i Teatergaten, som man kan se på bildet til høyre og på denne videoen:

Her kan du se en bildeserie over de siste svømmerne i det historiske badet.

PS! Fra lørdag åpner ADO Arena for publikum. Bergen har nå fått seg en timeter. Tør du hoppe? Merk bildet #bthopp på Instagram.

TØMMES: Fredag formiddag ble de siste dråpene tømt i Sentralbadet. Svømmehungrige bergenseres tilfluktssted tørket stille inn, i påvente av nye oppdrag.
Anders Haga
STILIG LYSSHOW: Her er bilde fra åpningsshowet i ADO Arena. Statsminister Erna Solberg har åpnet badet offisielt fredag ettermiddag.