Mannen som trolig har falt i Vøringsfossen er bekreftet omkommet, og er hentet ut fra fossen.

– Mannen ble hentet ut med helikopter klokken 19.05, opplyser operasjonsleder Svein Lyssand i Hordaland politidistrikt.

Klokken 12.58 ble politiet oppringt av en gruppe som i dag har besøkt Vøringsfossen. En person i følget har vært savnet siden klokken 12, og politiet tror at mannen kan ha falt i fossen.

– Det russiske reisefølget vil nå bli informert og intervjuet av politiet før de får reise videre, sier Lyssand.

Vet du noe om saken? Send oss en e-post eller SMS/MMS til 2211.

182 meter ned

Den omkomne mannen lå nær bunnen av fossen og har trolig falt ned 182 meter.

– Jeg kom nettopp tilbake fra området, der jeg observerte at mannen lå omkommet. Det dreier seg om en mannlig russisk bussjåfør som sannsyligvis har falt ned fra toppen av fossen. Vi har nå sendt inn mannskap fra Eidfjord Røde Kors Hjelpekorps for å frakte ut vedkommende, sier Marita Garen som er ansvarlig for Røde Kors sin frivillige innsats.

Åtte hjelpekorps-frivillige som er spesialtrenet for redning i elv dro til ulykkesstedet med bårer ved firetiden i dag.

– Dette er ikke det beste området å ha en aksjon. Det er ulendt terreng, vått og glatt. Og når noen har omkommet etter et nesten 200 meters fritt fall, er det heller ikke noe pent syn som venter hjelpemannskapene. Derfor er det en meget erfaren gruppe vi nå har sendt, forteller Garen.

Savnet er utenlandsk

– Det er ingen som har opplyst å ha sett ham falle, men man antar at han har gjort det. De har lett etter ham siden klokken 12 uten hell, sier operasjonsleder Asbjørn Andersen i Hordaland politidistrikt til bt.no.

– Mannen ligger nede ved elvebredden. Politiet står nå på toppen av fossen og orienterer seg, og vurderer hvordan de skal få ham opp, fortalte bt.nos journalist på stedet, Monica Haugstad, tidligere i ettermiddag.

Den omkomne mannen er trolig fra Russland. En russisk statsborger i midten av 50-årene er den eneste personen som er meldt savnet i området.

– Røde Kors er i ferd med å hente ham ut nå. Vi har en god nok beskrivelse av mannen til at vi kan identifisere ham når han er hentet ut, sier politioverbetjent Bjørn Inge Aarsand i Hardanger lensmannsdistrikt.

Politiet er på stedet sammen med elveredningsgruppen til Eidfjord Røde Kors.

– Reisefølget lette i om lag en time etter mannen uten resultat. De har observert ham nede i fossen, men ingen skal ha sett at han ramlet, sier politiførstebetjent Per Helge Sekse ved Hardanger politidistrikt til bt.no.

Over 180 meter høy

På grunn av dårlig egnede forhold rundt fossen, ble ikke redningshelikopter kalt ut.

– Vi har vurdert å bruke helikopter, men forholdene er vanskelige nede i juvet, sier operasjonsleder Asbjørn Andersen.

Vøringsfossen faller rett ned i en stri elv. Den har et loddrett fall på 145 meter og et totalt fall på 182 meter, og er en populær naturattraksjon.

Monica Haugstad
Monica Haugstad