— Hadde jeg fått beskjed et par dager senere, ville det vært for sent. Jeg tror neppe jeg hadde funnet bilen igjen i Chile, sier Tuft.

Klokken 01.39 natt til 22. august snek tyver seg inn på parkeringsplassen til Hans Jørgen Tuft i Arna.

Overvåkingskameraet til trelastforretningen ved siden av viser at tyvene brøt opp låsen og fikk lastebilen på veien i løpet av tre korte minutter.

Tuft meldte bilen stjålet, og via politiet ble den etterlyst i hele Skandinavia. Det var imidlertid gjennom en annonse på nettstedet finn.no Tuft fikk det avgjørende tipset om den forsvunne lastebilen.

— Jeg fikk telefon fra en mann i Halden som hadde drevet med salg av slike biler. Han fortalte at det bare er ett sted i hele Norden at slike biler eksporteres- i Uddevalla i Sverige.

Tuft tok kontakt med Orient Spedisjon i Uddevalla. Tre timer senere ringte de tilbake.

På vei til Chile

— Bilen er ferdig fortollet og står på kaien. Vi sender den til Chile om under en uke, var beskjeden han fikk.

Tuft kontaktet politiet i Uddevalla, som fikk forhindret utsendelsen. Falken kjørte deretter bilen til et innelåst område.

En drøy måned etter forsvinningen kunne lastebileieren sammen med sin far plukke opp bilen i Sverige.

— Jeg fikk servert en ullen historie om hvordan bilen kom dit. Eieren hevdet å ha kjøpt den av en mann i Oslo som hevdet å ha sendt en kollega i Bergen for å hente den. Navnet på salgspapirene er min fars, så det må de ha funnet på vognkortet, forteller Tuft.

Nå står lastebilen igjen trygt parkert på Garnes i Arna. Låsen var brutt opp og den hadde noen småskader, men er ellers i god stand.

Politiet jobber nå med å finne ut hvem som fjernet den derfra i utgangspunktet.

Brekke, Eirik