Pakken med kokaincapsene ble sendt fra Lima i Peru den 6. juli. En drøy uke senere, den 15. juli, ble den kvittert ut av Thor Rønneseth på postkontoret i Odda.

Oppdaget av tollere

I mellomtiden hadde en narkotikahund markert på pakken, og tollere funnet 537 gram kokain til en gateverdi av rundt en halv million kroner.

Tollerne tok ut narkotikaen, men sendte pakken videre med posten, slik at politiet kunne finne ut hvem som hadde bestilt kokainforsendelsen.

Pakken var adressert til en eldre kvinne, men politiet mistenkte at hun ikke var den egentlige mottakeren.

— Ble bedt om å hente pakken

I midten av juli 2005 bodde Rønneseth i leiligheten til moren til en kamerat i Odda, for å passe på den mens moren var på ferie. Det var hit pakken var adressert, og sønnen var også i utlandet på dette tidspunktet. Rønneseth forklarte i retten at han ble oppringt av en person og bedt om å hente en pakke på posthuset i Odda.

Politiet mener imidlertid at Rønneseth selv ringte og etterlyste pakken. I retten benektet han dette.

Han kunne ikke huske hvem som hadde ringt og bedt ham hente pakken, eller hvilken telefon samtalen kom på.

— Jeg har ikke for vane å svare på andres telefoner, så det må nok ha vært på en mobil, sa Rønneseth i retten i dag.

I og med at Rønneseths navn ikke var nevnt på pakken, ville det vært merkelig om Posten eller andre ringte på hans private mobil angående pakken. Da aktor Eli Valheim konfronterte ham med dette, modererte han seg imidlertid og sa at han kunne ha svart på en annens telefon.

Bodde i Peru

Rønneseth mener at politiet lokket ham i en felle ved å få ham til å hente pakken, og at det var politiet eller posten som sto bak oppringningen.

Påtalemyndigheten tok også opp Rønneseths tilknytning til Peru i retten.

— Jeg har bodd der i 15 år og har sendt penger til en ekskjæreste i Peru i årevis, sa Rønneseth.

I Bergen tingrett, ble Rønneseth frikjent. Dommerne var uenige, men flertallet mente at det ikke var tilstrekkelig bevist at Rønneseth hadde forsøkt å smugle stoffet.

Krevde å få røyke hasj

I den samme rettssaken ble han imidlertid dømt for kjøp og oppbevaring av hasj. Rønneseth hadde sin egen spesielle forklaring på hvorfor han trengte hasj.

— Jeg har alltid røykt hasj, og jeg har aldri lagt skjul på det. Dette er del av min religionsfrihet som sjaman, sa Rønneseth da saken var oppe i tingretten.

Han bekjenner seg til sjamanisme og skal ha praktisert sin religion i Andesfjellene i Peru i årevis.

— Der inngår urter og mariuhana som sakramenter. I Norge har vi religionsfrihet. Jeg må derfor kunne få bruke mariuhana her i landet, sa Rønneseth til bt.no da saken var oppe i tingretten.

Ane Børhaug (mms)