— Dette er så å si hele kjellerboden, sier Helga Jorunn Lien.

Sammen med Hedda Skår Ludvigsen krysser hun Ladegårdsgaten med et beist av en bossekk. På andre siden venter en enorm lastebil fra Bergensområdets interkommunale renovasjonsselskap (BIR) som skal frakte malingsrester, batterier og andre miljøgiftige produkter til riktig avfallsstasjon.

Trygg behandling

— Det er helt fantastisk. Jeg har ikke bil, og å måtte ta bussen med alt dette er et enormt tiltak i forhold til å gå rett over gaten, sier Lien.

Gamle kjøkkenmaskiner, lysstoffrør, strykejern og gressklippere ble slept gjennom Sandviken onsdag kveld. Den slags inneholder tunge miljøgifter og helseskadelige stoffer som har en tendens til å havne i bosset eller i avløpssystemet.

BIRs analyser viser at 1,5 prosent av det ordinære restavfallet er farlig avfall. Nå ønsker renholdsverket å gjøre det enkelt for folk å bli kvitt dette. En mottaksbil vil kjøre i sentrumsgatene mellom klokken fem og åtte utvalgte kvelder de neste ukene.

— Vi prøver nye måter for å få til trygg behandling av farlig avfall. Det er utrolig viktig at disse stoffene blir håndtert på riktig måte, sier Tina Skudal, informasjonskonsulent i BIR.

Enorm respons

Avfallsbilen fortsetter sin ferd gjennom Sandviken og lirker seg til en parkeringsplass i Nye Sandviksvei. Et helt borettslag står og venter med trillebag og malingsspann.

— Vi benytter anledningen til å bli kvitt alle malingsrestene. Dette er et utrolig flott tiltak vi gjerne skulle hatt flere ganger i året, sier Kari Andersen.

BIR er klar over at mange sentrumsbeboere ikke har bil, og det er vanskelig å få ut nok innsamlingscontainere i sentrum. Om henteordningen blir et permanent tilbud kommer ifølge Skudal an på hvor mange som tar den i bruk.

Dømt ut fra hvor mange som strømmer til med poser og malingsspann, ser tiltaket ut til å bli godt mottatt.

— Responsen har vært enorm. På første stopp kom det over 50 personer. Lastebilen var stappfull da vi var ferdige med ruten, sier Skudal.

Det farlige avfallet fraktes videre til avfallsstasjonen på Flesland for sortering. Forbrenningsovner på spesielle anlegg tar deretter knekken på farlige stoffer og utnytter energien.

— Farlig avfall er noe av det viktigste vi jobber med. Vi er glad for å se at så mange benytter seg av hentetilbudet, sier Skudal.

Hva synes du? Si din mening her.

BORT MED BOSSET: - Dette må vi få mer av. Det er så mye lettere å bli kvitt avfallet når vi slipper å kjøre lange veier, sier Åse Hoel. Hun var på Rothaugen akkurat litt for sent til å bli kvitt søppelsekken, men nådde lastebilen igjen i Ladegårdsgaten.
Høvik, Tor