Christer Karlsson har 45 dommer på rullebladet. Han har sittet i fengsel i 22 år. For 10 år siden snudde han livet sitt på hodet.

Nå vier han livet sitt til andre som balanserer på dørstokken mellom hederlighet og nye kriminelle handlinger.

– En gammel tyv stoler mer på en annen gammel tyv enn på myndighetene. Tillit er avgjørende for å klare overgangen fra fengsel til et vanlig liv i frihet.

– Blir helt skjelven

BT treffer ham på et hotell i Bergen sentrum. Kledd i hettejakke med «Hammarby» i store grønne bokstaver over brystet, skiller han seg kraftig ut fra andre på NHSL-konferansen for helse— og sosialarbeidere. Rundt halsen har han et tjukt kjede med logoen til Anonyme narkomane dinglende nederst.

I 1997 stiftet Karlsson organisasjonen Kriminellas revansch i samhället (KRIS). Samtlige 5000 medlemmer er tidligere kriminelle og/eller rusmisbrukere. I dag er han forbundsleder.

Karlsson, som har sagt om seg selv at han er dømt for det meste utenom drap og voldtekt, er spesielt opptatt av overgangen fra null ansvar til full frihet.

– Mange vet ikke hva de skal bruke denne friheten til. De står der alene i porten. Mange blir helt skjelven og tar heller turen til polet.

– Rykker ut døgnet rundt

– Vårt mål er at den første dagen i frihet skal bli veldig bra for dem. Vi henter dem i porten, kjører dem til foreningens lokaler. Der feirer vi løslatelsen med kake og sang. De får også en fadder.

Ifølge Karlsson blir de fulgt opp 24 timer i døgnet disse første dagene.

– Deretter får de en mobiltelefon. Blir de dårlig eller merker russuget, så får de beskjed: Ring! Vi rykker ut, uansett når på døgnet, og snakker med dem.

Men før de blir plukket opp i porten, har de allerede fått møte folk i KRIS i fengselet. Hensikten er å motivere dem til et liv uten rus og kriminalitet.

Fadderne, som alltid skal være tilgjengelig, hjelper løslatte med det meste. For eksempel å dra på sosialen.

– Oj oj. Det er steinhardt

KRIS gir de nye medlemmene ansvar etter kort tid.

– Medlemmer skal hjelpe medlemmer. Allerede etter en måned i frihet kan et medlem få en nyankommet å ta hånd om. Dette gir dem en følelse av å bety noe, det gjør dem stolt.

– Hvilke krav stiller dere til medlemmene?

– Oj oj. Det er steinhardt. Ingen nark, alkohol eller krim.

Karlsson mener KRIS har funnet en god oppskrift for rehabilitering.

– Dette er nybrottsarbeid. Ingen andre har lykkes så bra som oss, sier han.

Brottsforebyggande råd undersøkte skjebnen til 218 medlemmer som ble valgt inn i styrer i styrer i KRIS i 2002 til 2004. Trolig spesielt motiverte mennesker, men resultatet taler likevel for seg: Kun tre prosent ble tatt for nye kriminelle forhold de neste to årene. I kontrollgruppen var tallet 59 prosent. (Kilde: Tidningarnas Telegrambyrå)

Suksessen har ikke gått upåaktet hen. I 2000 fikk KRIS en amerikansk pris for årets beste kriminalitetsforebyggende tiltak.

– Men med mine 45 dommer fikk jeg ikke innreisetillatelse til USA for å ta imot prisen

Knut Strand