— Madammen har klippet snegler og brukt ølboller i år etter år. En dag orket hun ikke mer. Hun kastet saksen og sa at hun ga opp. Det var da jeg gikk i gang med dette prosjektet, sier Henry Helgheim fra Fana.

Etter en stund fikk han ideen om å bruke en slags støvsuger til sneglene.

— Det er jo en vakuumsuger som man bærer med seg på ryggen. Den går på batteri og kan brukes ute. Sneglene suges opp og inn i en pose der de drepes av et giftstoff. Deretter kan posen kastes rett i bosset, sier Helgheim.

Han understreker at det ikke er en vanlig støvsuger, men en spesialkonstruert vakuumsuger for brunsnegl. Også posene er spesiallaget for oppsug av bløtdyr.

Har søkt patent

Ekteparet har stor hage og har kjempet hardt mot snegleinvasjonen.

— Jeg synes de er helt motbydelige. Faktisk så pleier jeg å kalle dem for hagens rotter. Å sitte i hagen og grille med en stor klase rett ved siden av er bare ekkelt, sier Helgheim.

SKAL TA PATENT: Henry Helgheim har søkt om patent på snegleslukeren og skal lage forretning av ideen.
PRIVAT

Nå har han søkt om patent på snegleslukeren for å lage forretning ut av ideen. Målet er å få den ut til butikkene over nyttår.

— Responsen på dette har allerede vært enorm. Alle som er kjent med brunsnegleproblemet er jo interesserte i nye metoder, sier oppfinneren.

— Jeg vil folk skal ta hagene tilbake. Mange gir opp kampen, men det er jo ikke slik det skal være.

Mild vinter, mye snegler

Brunsneglekspert Bjørn Arild Hatteland ved Bioforsk Vest sier til BT at den milde vinteren har gjort at årets brunsneglsesong er en del verre enn den har vært de siste årene. Nå er det såpass sent på sesongen at de er kommet for fullt, men det er fortsatt viktig å gjøre kål på dem, understreker han.

— Det er nå i juli og august at de parrer seg og legger egg. Da er det litt bortkastet å plukke de store, for skaden er allerede gjort. Det gjelder å ta dem nå, innen utgangen av juni, for å begrense mengdene til neste år.

Hatteland sier at det dessverre ikke finnes noen vidunderkur, men anbefaler flere metoder for å ta knekken på brunsneglene (se faktaboks), og helst en kombinasjon av disse.