Og slik blir det til Helsevernetaten i kommunen har undersøkt saken nærmere.

— Jeg visste ikke at slike matter kunne være farlige. Hjemme bruker jeg heldigvis en annen type stellematte med et håndkle oppå, sier Britt Helene Rusås.

Ettbarnsmoren er i ferd med å kle av vesle Henriette som kom til verden for bare to og en halv uke siden. Den lille jenten ligger på en rød Airex-matte og spreller med beina. Oppå ligger et papir som beskyttelse.

I går skrev Bergens Tidende at Airex-mattene som brukes på helsestasjoner og treningsstudio over hele landet inneholder farlige ftalater.

Beskytter med papir

Gruppeleder ved Landås helsestasjon Dorte Brundtland var ikke kjent med dette før hun leste avisen i går. Nå vil hun ikke bruke mattene uten beskyttelse før Helsevernetaten i kommunen har undersøkt saken.

— Vi er usikker på hvordan vi skal forholde oss til dette produktet fremover. Foreløpig velger vi å beskytte mattene med papir fordi vi ønsker at barna skal være i et miljø som er sunnest mulig, sier hun.

Airex-mattene brukes til barnestell og underlag for lek og krabbing.

— Foreldrene sitter ofte på gulvet for å få bedre kontakt med barnet. Da er dette underlaget godt å bruke, sier Brundtland.

- Ingen akutt forgiftning

Hun avviser at Helsestasjonen reklamerer for Airexproduktene.

— Vi oppfordrer ingen til å kjøpe noe. Men mange foreldre som er her har jo sett at mattene fungerer godt, og finner selv ut at de vil skaffe seg en slik, sier Brundtland.

Leder i Helsevernetaten i Bergen kommune, Ingvar Tveit, vil diskutere bruken av mattene med eksperter på Folkehelseinstituettet før han tar stilling til den videre bruken.

— Det er ikke snakk om akutt forgiftning i dette tilfellet. Derfor vil vi ta oss tid sånn at vi kan gi gode medisinske svar, sier han.

BESKYTTET: Henriette Bødtker på to og en halv uke fikk ikke ligge rett på Airex-matten da hun og mamma Britt Helene Rusås var på sitt aller første besøk på Landås helsestasjon i går.
KNUT STRAND
FORSIKTIG: Gruppeleder Dorte Brundtland ved Landås helsestasjon vil begrense bruken av Airex-mattene inntil Helsevernetaten i kommunen har undersøkt saken nærmere.
KNUT STRAND