Det var i fjor vinter, 14. november 2011, at den 8 år gamle jenten ble funnet død i hjemmet sitt på Sotra.

Nå melder Hordaland politidistrikt at saken henlegges fordi det ikke skjedde noe straffbart da jenten døde. Det var heller ingen andre til stede under tragedien.

Familien orientert

— Etterforskningen har vært svært omfattende, men vi skulle ønske at vi kunne ha brukt kortere tid. Familien til Monika har blitt informert om vår konklusjon gjennom familiens bistandsadvokat, sier politiinspektør Sidsel Isachsen til bt.no.

Hun forteller at saken har vært etterforsket bredt, også med henblikk på hvordan jenten ble ivaretatt hjemme.

— Saken har vært etterforsket med alle scenarioer for øyet, sier Isachsen.

— Når vi nå henlegger saken, henlegger vi den i sin helhet. Gjennom all den etterforskningen som er gjort, er det ikke avdekket straffbare forhold når det gjelder hvordan jenten er blitt ivaretatt. Etter å ha snakket med en rekke vitner, mener vi at jenten ikke har lidd noen overlast hjemme, sier Isachsen til bt.no.

Politiet kan ikke utelukke at dødsfallet skyldes en ulykke.

— Det vi nå utelukker, er at det har skjedd en straffbar handling. Vi utelukker også at det var andre til stede sammen med jenten.

Tok lang tid

I pressemeldingen fra hordalandspolitiet fremgår at etterforskningen har tatt lenger tid enn politiet regnet med.

Det skyldes dels at saken ble etterforsket parallelt med andre alvorlige saker, dels at svarene på de tekniske undersøkelsene lot vente på seg.

— Samtidig har det vært viktig for politiet å gjøre en grundig etterforskning, heter det i pressemeldingen fra Hordaland politidistrikt.

«Alle foreldres mareritt»

Bistandsadvokat for Monikas familie, Stig Nilsen, sier Monikas mor har opplevd alle foreldres mareritt.

— Hun finner det vanskelig å akseptere at dødsfallet kan være forårsaket av barnet selv. For henne var det ingenting som tydet på at jenten ikke hadde det bra, sier Nilsen.

Nilsen forteller at moren også har vært frustrert over at etterforskningen tok så lang tid.

— Hun er likevel blitt oppdatert om saken ganske jevnlig, og er sånn sett ikke overrasket over konklusjonen som kom i dag.

Nilsen ber om forståelse for at moren har det svært tungt nå, og at hun ønsker ro fremover.