Fredag 9. september i år var deler av byens mannlige finanselite samlet til den årlige Herremiddagen i Reksten-samlingene på Fjøsanger. Utenfor festlokalet hadde luksusbilselger Trond Sandven stilt ut tre kjøretøy — blant dem en uregistrert Bentley Continental GT.

Like etter midnatt skal to festdeltakere, den ene en profilert forretningsmann, ha startet Bentleyen. Trond Sandven og flere andre personer skal ha sett milliondoningen forsvinne i bergensnatten.

— De kjørte rett og slett av gårde, uttalte Sandven..

Senere på natten skal bilselgeren ha blitt oppringt av den ene tyven. Han fortalte at Bentleyen var parkert i sentrum, like ved kontorlokalene til den profilerte forretningsmannen.

Saken ble slått opp på førstesiden av Bergensavisen. Det førte til at politiet på eget initiativ opprettet straffesak og iverksatte etterforskning.

— Vi mener det har allmenn interesse å få avklart hva som har skjedd. Derfor er det besluttet at saken skal etterforskes, uttalte politiadvokat Asbjørn Onarheim til Bergens Tidende den 13. september.

- Finnes en æreskodeks

I går fortalte Asbjørn Onarheim at politiets arbeid er avsluttet, og at saken ikke får strafferettslige konsekvenser.

— Saken er henlagt fordi gjerningsmannen er ukjent.

— Hva betyr det?

— Det betyr at vi ikke vet hvem som stjal Bentleyen.

— Hvordan har dere etterforsket saken?

— Vi har avhørt et vitne.

— Hvorfor har dere bare avhørt et vitne?

— Det vil jeg ikke kommentere.

Politiet eneste vitne er bilselger Trond Sandven. I avhøret nektet han å fortelle hvem som hadde stjålet millionbilen.

— Det finnes tydeligvis en æreskodeks i dette miljøet som tilsier at man ikke skal peke ut de skyldige. Folk fremstår som uvillige til å gi opplysninger, sier Onarheim.

— Hvordan vet dere at det finnes en kodeks i finansmiljøet når dere bare avhører ett vitne?

— Det vil jeg ikke kommentere, men det virker som man ikke skal plapre om denne saken.

— Hvorfor har dere ikke avhørt andre personer som så bilen bli stjålet?

— Når fornærmede, som åpenbart sitter med disse opplysningene, ikke vil snakke, står vi på bar bakke.

— Bilen ble parkert like ved lokalene til en forretningsmann fra Bergen. Har dere sjekket om han sitter med informasjon som kan opplyse saken?

— Nei.

— Hvorfor ikke?

— Bilen ble jo ikke skadet. Det er grenser for hvor mye ressurser vi vil bruke på et mulig bilbrukstyveri, sier Onarheim.

DNA mot gjengangere

Biltyver fra andre sosiale lag risikerer en helt annen pågåenhet og ressursbruk fra politiets side.

— Vi prioriterer etterforskning av bilbrukstyverier begått av gjengangere. For det første har bilene høy verdi. Dessuten fører oppklaringer av disse tyveriene ofte til at vi kommer over andre saker, sier politiadvokat Helge Vigerust.

Hans fagfelt er de såkalte gjengangerkriminelle - rusmisbrukere som begår vinningskriminalitet med korte intervaller. Har politiet mistanke om at en gjenganger har stjålet en bil, benytter de både tekniske og taktiske etterforskningsmetoder for å oppklare saken.

Et eksempel på denne grundigheten finnes i en dom Bergen tingrett avsa den 6. januar i år. Da ble en rusmisbruker dømt til ett års fengsel - blant annet for bilbrukstyveri.

Bakgrunnen var at politiet fant gjengangeren sovende i et hytteområde på Os. I samme område oppdaget patruljen en bil som viste seg å være stjålet.

Da 28-åringen nektet kjennskap til tyveriet, benyttet politiet seg av moderne etterforskningsmetoder for å nagle ham. Etter å ha saumfart bilen fant tjenestemennene en sigarettsneip under førersetet. Denne ble sendt til Rettsmedisinsk institutt i Oslo, som påviste biologisk materiale fra 28-åringen.

Dermed var saken løst. Rusmisbrukeren havnet bak lås og slå.

- Betenkelig

Politiet lette aldri etter DNA i Bentleyen. De kontaktet ikke deltakerne på Herremiddagen. De avhørte kun ett vitne.

— Finnes det en lov for personer som har penger og innflytelse nok til å bli invitert på Herremiddagen, og en annen lov for vanlige biltyver?

— Nei, selvfølgelig ikke, sier Asbjørn Onarheim.

— Forstår du at etterforskningen av Bentley-tyveriet kan få folk til å lure?

— For politiet har det ingen betydning om vedkommende tilhører byens finanselite, men vi er avhengige av at folk vil snakke med oss.

Advokat Jostein Alvheim er leder for Bergen Forsvarerforening. I tillegg bistod han 28-åringen som ble dømt for biltyveriet i Os.

— Jeg finner det betenkelig og problematisk at politiet har en mer lemfeldig og tilfeldig etterforskning av en type mennesker enn en annen. Dette føles verken rettferdig eller rimelig, sier Alvheim.

KOSTBAR BIL: 2,3 millioner kroner koster bilen de to forretningsmennene stakk avmed under Herremiddagen tidligere i høst. Bilen var en 2004-modell BentleyContinental GT. FOTO: BENTLEY
ANMELDTE IKKE: - Jeg fikk bilen tilbake og har lagt denne ballen død, sier bilselger Trond Sandven. Han har ikke fortalt politiet hvem som kjørte vekk med bilen. ARKIVFOTO: BJØRN ERIK LARSEN