Tommy Svanevik og de andre ansatte i Svanevik transport opplevde tidligere i år gjentatte ganger at tyver stjal diesel rett fra lastebilene deres.

Etter en etterforskning utenom det vanlige, der Svanevik brukte Facebook for å spre overvåkningsbilder av dieseltyveriet, fikk politiet i mars pågrepet to menn for tyveriene.

— Det jeg fikk beskjed om av politiet etterpå, var at den ene av dem hadde erkjent at han var med på å stjele diesel fra oss, sier

Svanevik.

— Fortvilende

Likevel dumpet det i dag et brev ned i postkassen til Svanevik, om at saken er henlagt på grunn av manglende kapasitet.

— Dette viser at det er fritt frem for utenlandske vinningskriminelle her i Norge, som er ute etter å tjene penger på oss. Dette er jo en invitasjon til andre som driver med samme type kriminalitet, sier Svanevik.

— Det mest fortvilende oppi alt, er at den dagen de ble satt fri igjen, fikk de tilbake både bil og førerkort. Selv om en av dem hadde tilstått. De fikk altså tilbake alle redskapene de trenger for å fortsette sin kriminelle bane, sier han.

Svanevik transport har i etterkant av de forrige medieoppslagene ikke hatt flere dieseltyverier. Men Svanevik hører stadig om andre firma som blir utsatt for det.— Tyvene har vel gjerne byttet beite, og tør ikke komme tilbake til oss. Men dette er fortsatt et stort problem, og det blir ikke mindre når politiet lar dem slippe unna, sier han.

Har forlatt landet

Jourhavende jurist i Bergen vest, Tore Johan Sørland, har ikke behandlet dieseltyveriene selv, men har likevel en oppfatning av hva som er grunnen til henleggelsen.

— I en såpass lite alvorlig sak, blir ingen varetektsfengslet. Hvis de siktede da fordufter, klarer man ikke å få straffeforfulgt dem, sier Sørland.

— Dette skjer i en del saker, sier Sørland.

Svanevik forteller imidlertid at tyveriene kostet Svanevik transport mye.

— Jeg vil anslå at tyvene var her et titalls ganger, og hver gang røk mellom en og fire biler. En tankbil eller lastebil har dieseltank som rommer mellom 400 og 600 liter, så du kan jo tenke deg selv hvilke summer tyvene fikk med seg på hvert raid, sier han.