EIRIK MELING

ARNE HOFSETH

— Jeg vil ikke fjerne bildene, sier Lise Nilsen. Hun er ansvarlig for nettsiden til kafeen, og har selv tatt bildene. Sidene er lenket til hovedsiden for Vøringsfossen.

— Veldig mange går på do i skogen. Folk trør i avføring og stiene stinker av urin, så noe må gjøres, sier hun.

Nilsen understreker at de har et skilt som advarer turistene mot å bruke skogen som do. Det står også at de vil bli tatt bilde av, og at bildene kan havne på nettet.

— Jeg har vist bildene til de fleste av dem som er avbildet på nettet, sier hun.

En av de syv personene som er avbildet er gjenkjennelig. Nilsen forteller at det er en kvinne fra Tsjekkia som har gått med på at bildet publiseres.

Nina Broch Mathisen, direktør i Innovasjon Norges avdeling i Hordaland, reagerer kraftig på bildene.

— Dette er en uakseptabel fremstilling av problemet med sanitærforholdene. Jeg har aldri sett noe liknende, og etter min mening bør bildene fjernes. Dette er ødeleggende for hele reiselivsnæringen i Eidfjord, sier hun.

5500 besøkende - ett toalett

Problemet har sin opprinnelse i manglende toalettfasiliteter ved området til Vøringfoss Kafeteria. Kafeen har ett toalett, men det kan ikke betjene alle turistene. Mange trengte turister går derfor til skogs.

Ifølge Innovasjon Norges tall fra 2004 er Vøringsfossen den naturattraksjonen i Norge som har flest besøkende. I sommermånedene i fjor skal 680.000 turister ha stoppet for å se fossen i Eidfjord kommune i Hardanger. Det innebærer over 5500 turister hver dag.

— Det tallet er nok for høyt, men her stopper gjerne flere turistbusser samtidig, og kafeens toalett fra 1956 kan ikke betjene alle, sier Lise Nilsen.

Hun har lenge krevd at kommunen bygger ut kloakk- og vannfasiliteter til området slik at sanitærforholdene kan blir bedre. Og det er nå en plan på trappene. Den innebærer at kaféeierne selv betaler 2,6 millioner kroner for utbyggingen.

Provosert over avgift

Nilsen begynte derfor for to uker siden å kreve parkeringsavgift av alle som stopper ved kafeen.

Tone Vik og søsteren stoppet lørdag ved Vøringsfossen på vei til hytten deres på Geilo. Hun ble ikke glad da hun måtte betale for å stoppe.

— Jeg ble provosert. Vi skulle bare strekke på beina, og skulle ikke se på fossen en gang. Med en gang vi stoppet kom de springende og skulle ha penger, sier Vik.

Hun reagerer på at man må betale for å se Vøringsfossen.

— Den er jo allemannseie, så det burde være gratis. Jeg forstår at de trenger pengene til toalett, men burde de ikke heller kreve penger av dem som bruker toalettet? sier Vik.

- Avgift eneste løsning

Hun forteller at de kjørte igjen uten å betale, og at andre gjorde det samme.

Også direktør Broch Mathisen er kritisk til en slik avgift.

— Reiselivsnæringen må legge til rette for at folk stopper. En parkeringsavgift gjør gjerne det motsatte og stedet blir mindre attraktivt for turister, sier hun.

Broch Mathisen har forståelse for at grunneierne også må tjene penger.

— Men de burde finne andre måter å gjøre det på, sier hun.

Lise Nilsen svarer at parkeringsavgift er eneste måten å tjene inn nok penger for bedre toaletter.

BOMMELOM: På nettsiden til Vøringfossen finner du bilder av turister som går på do i skogen. «Please do NOT use the forest», står det øverst.