• Det betyr utrolig mye å komme på fjellet, å få bruke kroppen. Da tenker du ikke på at du har strandet, sier Vibeke Holmefjord. Den lamme gymlæreren suser, sittende på en ski, ned utforbakken.

— Det er gøy. Men jeg har trynt'an to ganger. Vibeke Holmefjord (39) søkte før påske etter et par sterke karer gjennom lokalavisen på Geilo. Spreke menn, som kunne hjelpe sprek dame til skisprell i påsken. For Vibeke, som ble lam fra livet og ned etter en bilulykke for tre år siden, sitter slettes ikke stille i rullestolen sin.

Over fonner og terskler

— Det er første gang jeg prøver å annonsere etter hjelp til skiturer. Jeg ble litt overrasket over at det bare var en som svarte. Folk tror kanskje det er tyngre enn det er, sier Vibeke Holmefjord. Glad for at det i alle fall blir to dager i slalåmbakken.

Selv om ikke responsen på annonsen ble den helt store, så kom Vibeke seg til fjells. Slik hun har gjort hvert år de siste 30 årene. Familie, venner og hyttenaboer hjelper til der snøfonner og terskler blir for høye.

— Jeg forbinder påsken med Geilo. Familien. Skigåing og hytteliv.

Fjellet og skiturer er ikke blitt mindre viktig etter at Vibeke ble lam.

— Før tok jeg turene på fjellet som en selvfølge. Nå har det gått opp for meg at de betyr utrolig mye. Hver tur blir en opplevelse, sier hun.

Det er tredje gang hun forsøker den nye skien sin ý sitski. Heisene fører henne til topps. Til fart og bratte bakker.

— Dette er et av de få stedene jeg får oppleve fart. Når jeg sykler eller pigger på ski har jeg pro-blemer med å få opp farten. Her må jeg holde igjen, sier hun. Og suser nedover.

Dyrt å være sprek

Det koster Vibeke Holmefjord å være sprek. Ikke bare fordi hun må organisere litt mer enn funk-sjonsfriske, men også i kroner og øre. For skien måtte hun ut med 27.000 kroner. For sykkelen nesten det samme beløp. Verken sitski eller sykkel med håndpedaler er produkter som blir mas-seprodusert. Det merkes på lommeboken til en gymlærer i halv stilling.

— Bondevik snakker om at helse er viktig, det burde være det for oss som er funksjonshemmede også, sier Vibeke Holmefjord.

Hun tror mange rett og slett ikke tar seg råd til dyrt utstyr for å komme i aktivitet ute i naturen. Bare de under 18 får støtte til aktivitetsutstyr.

— Det kan fort bli veldig passiviserende å havne i rullestol. Du må virkelig ville aktivitet selv, hvis du skal få det til, sier Vibeke Holmefjord. Hun vil.

«Bare» en mil

Det meste klarer Vibeke Holmefjord selv. Men det hender hun faller i slalåmbakken eller at skie-ne sklir feil vei. Det er da hun trenger en ekstra hånd som kan få henne på rett kurs igjen.

To dager i påsken har Vibeke fått hjelp til å kjøre slalåm. Ellers blir det skiturer med familien.

— Det er litt tungt i armene å pigge. Så det blir ikke så veldig lange turer hver dag. Kanskje bare en mil. Men det er deilig.

FULL FRES: Vibeke Holmefjord (39) ble lam fra livet og ned etter en bilulykke for tre år siden, men hun insisterer på å fortsette påsketradisjonen med skiturer og slalåm på Geilo Her forsøker hun for tredje gang sin nye sitski.
FOTO: HELGE SUNDE