• Velkommen til oss som venner, sa kommandør Hans Christian Helseth da han tok imot sine gjester fra den russiske jageren «Admiral Levchenko» i går.

Besøket er det første på Haakonsvern noensinne av et russisk marinefartøy. Hemmelighetenes tid er for lengst forbi. Nå kan de russiske gjestene vandre forholdsvis fritt rundt på marinebasen. Det skyldes ikke at russisk etterretning ganske sikkert i flerfoldige år har visst alt som er verdt å vite om Haakonsvern.

Utveksler erfaringer

— Nå samarbeider vi og utveksler erfaringer med hverandre. Vi ønsker å videreutvikle de etter hvert tette båndene mellom Nordflåten og det norske Sjøforsvaret. Vi har mange sammenfallende interesser i nord med russerne, understreker Helseth.

— Har dere ingen hemmeligheter for hverandre?

— Kryptspråk og koder er selvfølgelig fremdeles gradert materiale. Men for å si det enkelt: Det vi holder hemmelig for russerne, er også hemmelig for vanlige, norske sivile, understreker sjefen for det norske fregattvåpenet.

Inne på Haakonsvern får russerne bevege seg ganske fritt.

— De områdene som til dagen er avstengt, får de ikke adgang til. Resten av området er åpent, sier Helseth.

Som joller

«Admiral Levchenko» var litt av syn under innseilingen til Haakonsvern. Det røykte kraftig fra skorsteinene, og BT fikk flere telefoner fra folk som fryktet at det brente om bord. Men det gjorde det slett ikke.

Den russiske marinegiganten klappet til kai ved siden av den aldrende norske fregatten KNM «Narvik» og flunkende nye KNM «Fridtjof Nansen». Begge var som joller sammenliknet med «Admiral Levchenko». For riktig å understreke at den norske og russiske marinen er blitt perlevenner, ble russerne invitert på omvisning og lunsj om bord i «Nansen».

Moderne og velholdt

Russer-fartøyets ytre vitner om en jager proppfull av uhyre avansert teknologi. BT talte mellom 20 og 25 antenner, og en rekke radarer på toppen av fartøyet. Jageren virket utrolig velholdt. Det var tydelig at de over 200 menige om bord ble satt til mye vedlikehold. Messinggelenderne var blankpussede, og på de enorme flatene med ståldørk var det knapt en eneste prikk med rust.

— Selv om jageren snart er tjue år gammel, er den fremdeles et svært moderne marinefartøy, sier kommandør Aleksej Sergejevitsj Maksimenko, nestkommanderende i den russiske antiubåtflotiljen.

Nordmennene får innsyn

Han understreker også at det er slutt på tiden med hemmelighold.

— Det norske Sjøforsvaret vil selvfølgelig få innsyn i fasilitetene om bord, og få studere teknologien, sier han.

Selv om dette er det første russiske flåtebesøket på Haakonsvern, har «Admiral Levchenko» også tidligere vært i Norge.

— I 2004 var vi i Stavanger, og i fjor var vi i Oslo, sier Maksimenko.

Oslo-visitten var i forbindelse med hundreårsmarkeringen av unionsoppløsningen med Sverige. Besøket på Haakonsvern er en gjenvisitt etter at KNM «Narvik» var i den russiske nordflåtens hovedbase i Severomorsk i fjor høst. Det besøket fant sted like i etterkant av at den norske Kystvakten oppbrakte den russiske tråleren «Elektron». «Admiral Levchenko» var for øvrig med og eskortere «Elektron» inn til Murmansk.

Siste reis for «Trondheim»

Før den russiske jageren kom til Haakonsvern, deltok den i en endagsøvelse i internasjonalt farvann sammen med den norske fregatten KNM «Trondheim». Det var for øvrig dette fartøyets aller siste oppdrag. Senere i går ble det halt kommando på den over førti år gamle fregatten. Nå blir fregatten pensjonert.