— Siste ord er ikke sagt, sier Terje Kollbotn, opprørsgeneral i Odda. Han lover å mobilisere til en nasjonal kamp for de lokale sykehusene.

— Denne gangen var det fire lokalsykehus som ble rammet. Neste gang står andre for tur, mener han.

Derfor mobiliseres nå alle samfunn rundt lokalsykehus i Norge til kamp mot nedbyggingen av tilbudene ved institusjonene.

Blir ikke godtatt

I dag tidlig var det mange i Odda som håpet det var en aprilspøk de hørte på nyhetene.

— Reaksjonene er preget av frustrasjon og forbannelse, men vi skal ikke resignere og miste motet, sier Kollbotn.

Aksjonistene i Odda var ikke uforberedt på at saken kunne ta denne vendingen. Ifølge Kollbotn er det forberedt kontaktlister og planer for den videre kampen.

Helseministeren skal få merke at hennes avgjørelser ikke blir godtatt, lover han.

Vil ha garantier

  • Vi krever at fødetilbudet blir opprettholdt som i dag og at akuttkirurgisk og -medisinsk beredskap blir opprettholdt. Om denne nedbyggingen får fortsette, står vi snart igjen med et tomt skall med poliklinisk behandling.

Neste torsdag presenterer aksjonistene en opptrappingsplan for mobiliseringen de vil dra i gang. Det er også den dagen Arbeiderpartiets landsmøte starter. Delegatene til Landsmøtet er allerede under press fra medlemmer og fagbevegelse, forteller Kollbotn.

— Det er ingen skam å snu, og landsmøtet kan overprøve vedtak som er gjort, mener han og har ikke tenkt å godta annet enn klare garantier.

Tverrpolitisk 1. mai

  1. mai blir i år preget av kampen for lokalsykehusene, lover Kolltveit. Selv om dagen er både tradisjonsrik og viktig for arbeiderbevegelsen i Odda, vil det i år bli en tverrpolitisk markering av industrisamfunnets kamp for sitt lokale sykehus.

— Jeg har vært i kontakt med alle partiene i Formannskapet og fått vite at de stiller opp 1. mai for å vise sin støtte til lokalsykehuset, forteller han.

Tror du aksjonistene klarer å snu regjeringen? Si din mening i feltet under.

GENERALEN. Terje Kollbotn lover full mobilisering landet rundt.Planen ligger klar. FOTO: Knut Egil Wang.