I fjor sommer fikk politiets narkospanere hjelp fra en av sine beste informanter til å finne et parti med 1,7 kilo amfetamin nedgravd ved Grimevannet på Nesttun. Stoffet kom godt med i politiets opprulling av en narkosak med forgreininger til to innsatte fanger i Bergen fengsel med lange narkodommer bak seg. Da saken startet i Bergen tingrett i forrige måned med seks tiltalte, visste ingen av forsvarerne navnet på politiets hemmelige kilde, før statsadvokat Arild Oma i forrige uke avslørte det i åpen rett.

Les også: Skulle hatt bedre kildevern

— Verste dag på jobb

BT er kjent med at avsløringen av navnet har skapt sterke reaksjoner blant politiets narkospanere.

— Dette er min verste dag på jobb noensinne - og jeg har vært med på mye, sa en spaner, da han måtte vitne om hvordan han og en kollega spadde frem amfetamin til en gateverdi på 1,5 millioner kroner på grunnlag av tipset fra informanten.

Spaneren mener at saken kan få alvorlige konsekvenser for informanten og lovet i retten at han ville snu hver en stein, dersom det skulle komme frem at 22-åringen skulle bli utsatt for represalier fra narkomiljøet.

Det er allerede på det rene at informanten er blitt truet av en av de tiltalte i saken. Det skjedde i forkant av at navnet hans ble kjent.

— Jeg har bekjente i hvert et fengsel i Norge som kan ta deg, skal den narkotiltalte sagt til den 22-årige informanten.

Politiet mener det er en reel fare for 22-åringens liv.

— Det er stor fare for at andre vil ta ham fordi han tystet. Han kan også være en fare for seg selv, fordi det er voldsomt tungt å leve under presset at man er blitt avslørt, sier spaneren.

Vurderte henleggelse

Han tar nå selvkritikk på hvordan politiet har gått frem i arbeidet med informanten. Han mener politiet kunne gjort grundigere i arbeid, ved at de på et tidligere tidspunkt kunne fått rettens godkjennelse til at informasjon om kilden skulle holdes hemmelig.

Statsadvokat Arild Oma sier at det var to alternativer for dem i denne saken.

— Enten måtte vi navngi kilden for å belyse saken ordentlig, eller så måtte vi henlegge hele saken. Det siste følte vi ikke var riktig, sier Oma.

— Hvorfor kunne dere ikke bare se bort fra de 1,7 kiloene og konsentrere dere om de resterende fem kiloene saken dreier seg om?

— Vi kunne gjort det om det var et enkelt beslag uten sammenheng til de andre beslagene som er gjort i saken, sier Oma.

— Hvordan vurdere du 22-åringens sikkerhet nå?

— Det er det ikke riktig av meg å kommentere, sier Oma.

Vil anmelde politiet

22-åringen på sin side har endret fullstendig forklaring etter at han kom i retten. Han har tatt på seg hele skylden for stoffet.

— Han vil anmelde politiet for falsk forklaring. Han påstår at han aldri har sagt til politiet at han er kilden, sier hans forsvarer Stein Erik Ottesen.

Politiet tror at hans endrede forklaring har med frykt og trusler å gjøre. Hva sier du til det?

— Til meg sier han bare at det er vrøvl at han har sagt noe som helst til politiet. Jeg kan ikke spekulere i hva som er grunnen til at han har skiftet forklaring, sier Ottesen.

Høvik, Tor