• No ska' vi ta dåkkar! Simen (6) er med storebror og kompisene på bursdagsfeiring. Han er klar som en ekte kriger for laserkamp i Wasteland.

GURO ISTAD

Maskinene snakker, techno-rytmene hamrer, båt— og bilmotorer i vill galopp lager humlelyder, oppskjørtete guttestemmer i stemmeskiftet skjærer gjennom luften. Det lukter pizza - og litt gymsal. Vi er i Wasteland. Stedet hvor gutter får kulerunde øyne, svømmende blikk og halvåpen munn. En ekte spillebule for unge - og litt eldre gutter. Og jenter. Men sistnevnte er det få av her.

Espen Larsen fyller 13, og for andre gang feirer han bursdag i Wasteland, sammen med lillebror, to fettere og flere kompiser. Og pappa.

— Pappa mente vi skulle gå på kino i stedet, fnyser Espen med forkastelig trykk på «kino», mens pappa bare ler av bebreidelsene.

Wasteland er populært både blant utdrikningslag og bursdagslag. Noen søker adrenalinkicket i den mørke labyrinten hvor en fiende med laserpistol kan lure rundt neste sving, mens andre trimmer koordinasjonen og rumpen på discomaskinen. Eller kjører om kapp med båt. Eller...

Laser uten juks

Guttegjengen som utgjør Espens bursdagsfest gumler pizza og drikker brus. Første omgang av laserkrigen er over. En ny gjenstår.

— Hvem vant første, da?

— De røøøødeeee! Vræler fire av guttene og slenger labbene i været.

— De andre hadde bare 92, informerer Simen med munnen full.

— Vi hadde mange hundre poeng, opplyser han.

Nå venter de bare på runde to.

— Andre runde blir uten juksing, pappa! advarer Espen.

Guttegjengen får på seg rød drakt. Klar til ny dyst. Mot de grønne.

— No ska' vi ta dåkkar! Varsler Simen så det ljomer i Wasteland-veggene, mens han sikter på fotografen med laserstrålen.

- Beste bursdagen!

Utfordrerne i grønt er et annet bursdags-lag. Robert Hallen fyller 14, og har med seg Johnny Kjeilen, Bård Aarbakke og Arne Alveberg på feiringen.

— Robert var den eneste som fikk poeng i sted, forteller de andre guttene.

Mens de venter på andre runde med laserkrig, tester de ut båt- og skytespill. Dansespillet har de allerede prøvd seg på, men føttene og maskinen samarbeidet visst ikke helt.

— Det gikk ikke særlig bra, smiler Robert forsiktig.

Dunk, dunk, dunk, dunk. Føtter slår og technorytmer dundrer. «You are a super dancer!» «Perfect!» lyder det i bakgrunnen. To jenter har visst mer teken på dansespillet.

Men som båtførere får guttene bedre vist sine ferdigheter.

Vroooooooooooooooom! Speedbåtene i «Hydro Thunder» er i gang. Første runde ender ikke så bra: «You did not finish», forteller skjermen unådig. Men Arne og Robert gasser videre så vannspruten står. De avslutter nesten likt, men Robert vinner - så vidt. «Your are a winner» fastslår skjermen foran ham.

Skytespillet er det Bård som får bryne seg på først. Deretter Johnny.

— Bård er god i skyting, skryter kompisene, som følger med spillet med ivrige øyne.

Pæng, pang, uæh! Mange må bøte med livet før også Bårds figur går ned for telling. Så er det Johnnys tur.

— Dette er den beste bursdagsfeiringen jeg har hatt, synes Robert. De andre guttene nikker enige.

— Etterpå skal vi hjem til meg og se film og spise pizza, forteller han.

Før de ifører seg grønne vester, lader laserpistolen og toger opp trappen. Klar til dyst mot den røde fare.

BURSDAGSFERING: (Fra venstre) Robert Hallen (14), Johnny Kjeilen (13), Arne Alveberg (13) og Bård Aarbakke (12) feiret Roberts bursdag i Wasteland lørdag.
VROOOM: Båtene suser om kapp med Robert og Arne bak rorene i Wasteland.
PANG, PANG: - No ska' vi ta dåkkar! Simen (6) feirer bursdagen til storebror Espen (14, til høyre i bildet) i Wasteland, og er klar til dyst med laserpistolen.
TIL DYST: Johnny, Arne, Robert og Bård er på vei opp trappen til ny dyst med laserpistoler. <br/>Foto: GIDSKE STARK