• Hei, vil du være med å julehoppe? Midt under gårsdagens julehandel svingte en ivrig nissegjeng tauet for å markere «kjøpefri dag». Men kjøpefritt var likevel ikke målet.

Ann-Magritt Skogen haler og drar i en ung mann. Hun vil ha ham til å hoppe tau midt på Torgallmenningen, men han blånekter. Regntøykledde barn er langt mer velvillige og Ann-Magritt får med seg en god del smårollinger. Målet: Å hoppe mer og shoppe mindre.

Tallenes tale er klar. Vi shopper sinnssykt mye i desember. Bergenserne kommer til å svi av 1,8 milliarder kroner i julemåneden, hvorav 535 millioner kroner er spesifikk julehandling. Men du må gjerne skaffe deg slalåmstøver og barbermaskin på «kjøpefri dag».

— Det betyr ingenting om vi kjøper noe på «kjøpefri dag», mener Kristin Kaldestad Urrang (20) i Changemaker.

Femti millioner meter

Changemaker og Framtiden i våre hender (FIVH) er mest opptatt av at vi skal tenke over forbruket vårt. En håndfull nisser, plassert midt mellom Star Tour og 7 Eleven, brukte gårsdagen på å spre gode forslag til alternative gaver blant juleshopperne. Hva med månedskort på bussen? Eller sykkelreparasjon? Julehopperne kunne også få en smak av rettferdig kaffe og hjemmelagde pepperkaker.

— Noen av pepperkakene er litt økologiske også, får vi opplyst, og en nisse peker iherdig på en plakat:

«Hver jul blir det brukt 1700 tonn julepapir. Det gir 50 millioner meter, altså nok til å trekke rundt ekvator 1 1/4 gang. 51.000 trær = 170 fotballbaner med tett skog».

— Den er ganske bra, er kommentaren.

Noen bryr seg ikke

— Folk kjøper jo presanger på avbetaling og styrer og herjer, det skjønner jeg ikke vitsen med, sier 55 år gamle Alise Olsen.

Hun har nettopp tatt seg en hopperunde, bare for gøy, og er i sentrum sammen med barnebarna for å se på det som skjer.

— Jeg har hørt om «kjøpefri dag» før, forteller hun, og legger til at hun har stor sans for markeringen.

— Ja, vi får mye positiv tilbakemelding på at vi setter søkelys på måten vi feirer jul på. Så er det noen som er mer: Ok, jeg ser hva dere gjør, men jeg bryr meg ikke, forteller Kristin.

Selv om Kristin og de andre nissene gjerne skulle sett at vi brukte mindre penger i desember blir det julefeiring for denne gjengen også.

— Og hva ønsker du deg til jul?

— Jeg må tenke ... En discman. Fordi den andre datt i vasken. Og, så klart, world peace.

MOT KJØPEPRESS: Ann-Magritt Skogen har fått med seg Seble Josefin Hagen (6) på hopping istedenfor shopping.<p/>FOTO: ARNE NILSEN