I fjorten år har kampanjen stått på for å forebygge hærverk. Målet er at Bergen skal bli landets tryggeste og reneste by innen 2005. I går stilte elevrådene fra byens ungdomsskoler, lærere, politi og ordfører da konkurransen ble lansert i Ole Bull Teater. Skoleelever i Bergen får mange morsomme oppgaver å prøve seg på.

Samarbeid

— Elevene kan blant annet lage musikk, skrive sanger, dikt, ordtak, lage plakattekster og venneregler - alt med «Vern om dine venner» som tema, sier informasjonsleder i politiet, Trygve Hillestad, fra scenen i Ole Bull-teateret.

Kampanjen er et samarbeid mellom politi, forsikringsbransjen, næringslivet, Bergen kommune og skolene. Målet er at alle, uansett alder, kjønn, nasjonalitet eller hudfarge, skal ha det trygt og godt.

Og midt oppe i alt alvoret i Ole Bull Teater: Turkiskledde Eirik del Barco Soleglad, for anledningen fra «turkisavdelingen» i politiet. Han bidro med vittigheter og ironi og fikk med seg hele gjengen på en selvkomponert «Støveldance».

Uønsket atferd

Det ble vist to videoer om hærverk, og Hillestad snakket om alvoret i slik oppførsel.

— Hærverk er blant annet definert som uønsket atferd, vold, mobbing, rusbruk og uønsket sex, forklarer han.

Ungdommen følger interesserte med.

— Målet må være å lære hverandre til å se problemene og diskutere dem. Vi kan hjelpe hverandre til et god liv. Vi må ikke tro at dette med hærverk gjelder alle andre og ikke oss selv. Det gjelder alle! Dere viser at dere tar det alvorlig, når dere stiller her i dag.

Premien i årets skolekonkurranse er på 25. 000 kr.

Kjempeteit

Helen Pettersen (15) og Christopher Strømøy (15) fra Breimyra skole synes det er kjempeteit med hærverk.

— Sånne folk er oppmerksomhetssyke, sier Christopher.

— De skal gjøre seg bemerket, mener Helen.

— Mange blir jo ødelagt for livet også, når de holder på med hærverk. Å få skitnet til rullebladet er dumt, påpeker Christopher.

— Mange syntes det er kult å slåss, det er det ikke, mener Helen.

Begge synes det er bra med hærverkskampanjen.

— Folk må lære seg til å bli bevisst på hva de gjør. Nå er det vår oppgave å opplyse om hvor teit hærverk er, sier de to.

SHOW MOT HÆRVERK: Eirik del Barco Soleglad showet mot hærverk da årets Hærverkskampanje ble lansert for skoleungdom i Ole Bull Teater i går.<p/>FOTO: ØRJAN DEISZ