De aller fleste barn pluss en bråte festglade ungdommer har tatt imot Halloween og all dens skrekkelige feiring med åpne armer. Mens mange voksne, og spesielt godt voksne, fremdeles fnyser foraktelig av den glorete, amerikaniserte skikken som nå har slått rot i vårt urnorske rede.

Men enten du liker det eller ei: Butikkene bugner for tiden av svarte og oransje Halloween-effekter for både små og store skrekkentusiaster. Butikken Mye Moro i Lagunen, for eksempel, er for anledningen omgjort til det reneste skrekkabinett.

Dryppende plastblod

— I våre butikker i Oslo solgte vi i fjor mer til Halloween enn til jul, og vi trekker kunder fra hele østlandsområdet. Bergensregionen har tradisjonelt hengt litt etter Østlandet på dette, men i år satser vi også for fullt i Bergen, sier daglig leder i Mye Moro AS, André Nerhagen.

En kikk gjennom butikken på Lagunen bekrefter satsingen.

— Vår desidert største kundegruppe er festglade ungdommer, forklarer butikksjef Liv Lundebø og setter på en cd med skrekkelige lydeffekter. Skumle fottrinn, knirkende dører, hul babygråt og rå ekkolatter fyller det vesle butikklokalet og gir en ekstra piff til det dryppende plastblodet, spindelvevet, de hårete edderkoppene, de svarte rosene, djevlemaskene, englene med blod på vingene og de skjelvende hekseskjelettene som butikksjefen har pyntet med.

— Jo verre, jo bedre, smiler hun.

Grøss og gru i by'n

Men det er ikke bare på private fester rundt omkring at Halloween feires. Flere av byens utesteder slår også til med skrekk og gru i morgen kveld.

Og på Bergen Museum er det for tredje året på rad klart for en skrekkelig skremmende spøkelsesjakt mellom klokken 18 og 22 - med lommelykt i et mørklagt museum der alt kan skje. I fjor deltok over 800 ...

I morgen ettermiddag og kveld dukker de altså opp, eller heller: kommer de krypende ut av høstmørket, for å skremme vettet av deg der hjemme. Vi får håpe du har snopet klart ...

Silje Katrine Robinson
Silje Katrine Robinson
Silje Katrine Robinson
Silje Katrine Robinson
Silje Katrine Robinson