• Kor mye e' klokka nå? Andreas Grimsæth er dagens programleder i Turbo-student. Om fem minutter skal han være på bergensluften. Han må bare lage noen «blokker» først...

TRULS SYNNESTVEDT

På oppslagstavlen i Studentradioens lokaler i det sjabre Studentsenteret forteller et avisutklipp at «Studentradioen tok prisen». I kontrollrommet er to vegger kledd med cd'er og i en hylle ligger en brødkniv, en fremmedordbok og to 60 w lyspærer kjøpt hos Ikea.

«Hei du må vakna, no kjem Turbo-student» jingler en jentestemme ut i bergensrommet.

— Ta lyden litt ned, sier Kristoffer Jul-Larsen, bergenser og Studentradioens redaktør, til tekniker og lofotværing Martin Engum - og Pogo Pops «My Mind Explodes» dundret ut fra Nygårdshøyden til de tusen studenthybler.

Ukens sending med turbo-nyheter er i gang på 107.8 mhz. Denne mandagen skal det blant annet handle om forsinkede studielån, om Darfur-innsamling i Bergen, om opphoping av utenlandsstudenter på Fantoft, om Studentparlamentets misnøye med Kopinor-avgift på høyskolene og om billigjazz-suksess på Kvarteret.

— Tredve sekunder igjen av musikken, får programleder Andreas fra Farsund på øret. Pogo Pops feides vakkert ut.

«When you come as an international student to Bergen...». En radiostemme tar sats.

«Skal piske samfunnet litt»

Døren inn til 107.8-redaksjonen er dandert med klistremerker. «Fuck drugs», «Tomato Head», «Shure», «Liquid Image», «Blind Spot». Flere studentgenerasjoners har etterlatt seg spor.

For Studentradioen har vært på luften siden 1982. Men aldri før, visstnok, har man hatt et nyhetsmagasin på sendeplanen.

Det har man nå. Fra denne høsten sendes programposten Turbo-student hver mandag mellom klokken 19 og 20. Mer og mindre direkte fra studio på Nygårdshøyden.

I hvert fall så lenge rottene ikke gnager over flere ledninger i redaksjonslokalene enn de allerede har gjort.

Ambisjonen er å speile studentenes hverdag litt ut over det som skjer på Kvarteret og i Filmklubben.

— Vi skal piske samfunnet litt, smiler Oslo-jenten Anine Hallgren, en av redaksjonens ferskinger, men allerede journalist-utdannet..

— Hvordan går det med teasingen? spør radioredaktøren inne i kontrollrommet, mens Money Brothers underholder lytterne med «Looking for Love».

Nå skal det handle om den flotte innsatsen studentene i Bergen gjorde ved Darfur-innsamlingen. 200 studenter bidro til at det ble samlet inn 200.000 kroner.

Deretter skal Lånekassen til pers. Etter Nick Cave, altså.

— Vi vet ikke nøyaktig hvor mange lyttere vi har blant studentene, men undersøkelser tyder på at femten prosent av studentene hører på oss, sier sunnmøringen Kristian Ervik, vekselvis reporter og programleder i Turbo-student.

Ikke bare turbo

Og Studentradioen er langtfra bare Turbo-student. Nesten 30 timer i uken sendes det radiosignaler fra de trange lokalene på Studentsenteret. Hver hverdag mellom klokken 17 og 20 og i helgene mellom 13 og 17 pøses det på med studentstoff. Programpostene heter sånt som «Skumma kultur», «Livstidsmagasinet» og «Hestejazz». Nå også «Turbo-student».

— Gjesten er kommet, får kontrollen beskjed om. Direkteturboen er midtveis og StåOppJazzens oppfinner, Henning Meyer Petersen, er invitert til studio for å snakke om hvorfor han ville ha et billig og godt jazzalternativ i Bergen.

Han overtar eteren etter Royal Roosters og viser seg å være en beskjeden mann, StåOppSuksessen tatt i betraktning.

«Pssst, hør på oss»

«Hei, psst, hør på oss» jingler det på nytt på Studentradioen. Fem uventede minutter før klokken 20 må fylles med litt boksemat, et innslag med en student som er litt forundret over at han måtte ta eksamen over telefon, fordi sensorene holdt til i Trondheim.

Så er det tid for oppsummering og evaluering og ansvarlig redaktør Jul-Larsen er fornøyd med det meste denne mandagskvelden.

— Introen satt etter litt teknisk krøll. Bra teasing. Fint med oppsummerende stikk. Proft intervju. Bra med flere journalister på samme innslag, det løftet. Jo da, det er her vi skal vi ligge, konkluderer han.

På 107.8, som sagt.