– Jeg skjønner ikke at sånt kan være lov, sier Mary Andersen og ser bekymret opp mot plattingen som stikker ut fra fjellsiden.

30-40 meter over hustaket hennes i Godvik bygges det fem nye eneboliger. To av dem er plassert så langt ut på kanten som det er mulig å komme, og enda litt lenger.

For å gjøre det mulig å gå rundt husene, holder utbyggeren på å støpe en platting to meter ut fra fjellveggen.

– Jeg tør nesten ikke gå under her. Det kan jo komme deisende ned alt mulig. Tenk hvis arbeiderne mister en hammer utfor, sier Mary Andersen.

Nesten truffet av stein

I hagen er det tydelige spor etter hva som kan skje. Under sprengning og utgraving av tomten raste det ut masse stein. 10-15 svære kampesteiner spratt ned i hagene til Mary og sønnen Rune, som bor i nabohuset.

Den største steinen veide minst 200 kilo og laget et dypt hull i plenen før den rullet videre mellom husene.

– At det ramler ned en stein eller to, er vel ingen sensasjon. Entreprenøren fulgte alle sikkerhetsregler med vakt nede og nett, sier Trond Hansen, daglig leder i Murmester Aksel Hansen AS, som er utbygger i Leirvikveien.

Han sier at de har fulgt alle regler og pålegg fra kommunen.

– Husene er byggemessig godkjent. Faktisk var de tegnet en meter lenger ut på stupet. Vi valgte å trekke dem litt inn da vi så at tomten var litt brattere enn kartet viste.

Oppgitt nabolag

Vantro har beboerne i Godvik sett husene reise seg ytterst på kanten.

– Vi er blitt vekket av stein som raste ned. En periode ble store mengder vann pumpet utfor og rant gjennom hagene og ut i veien, forteller en av naboene, Svein Andersen.

– Det ser ikke ut. Jeg har lyst til å få med meg folk med slegger og slå ned hele skiten selv, fortsetter han.

I tillegg til at de synes byggene er stygge, er beboerne bekymret for sikkerheten og for innsyn fra «ørneredet» over hodene deres.

Også oppe på skrenten rister naboene på hodet over utbyggingen. Nærmeste nabo, Bjørn Johannesen, forteller at det tidligere sto en liten hytte på tomten.

– Jeg visste jo at det ville bli bygget på tomten, men at det skulle bli så stort hadde jeg ikke drømt om, sier han.

– Synsbedrag

Arkitekt Helge Kartveit har tegnet byggene. Han medgir at han ikke har sett hvordan utbyggingen ser ut nedenifra.

– For å få plass til fem hus på tomten er vi nødt til å legge noen på kanten. Vi er langt fra tomtegrensen, men det er jo litt spesielt at terrenget er så bratt, sier han.

Han synes naboene overreagerer.

– Hadde jeg bodd under ville jeg ikke reagert i det hele tatt. At de føler at utkragingen kommer over hodet, skyldes et synsbedrag. Den stikker bare to meter ut, og fjellveggen skråner mer enn det.

Arkitekten mener naboene bør vente på der endelige resultatet før de klager.

– Alle byggeplasser ser ut som Sodoma og Gomorra før de er ferdige, sier han.

Også utbygger Hansen sier at mye kan bli bedre når man får opp litt beplanting. Det skal også fylles på nye masser på tomten.

ØRNEREDET I GODVIK: MAry ANdersen bor i det hvite huset, og får utkragingen til det ene huset nesten rett over taket sitt. SAmmen med sønnen Rune har hun tatt opp kampen mot utbyggingen, men vinner ikke gehør hos kommunen.